T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Erről is vitázik majd a jövő héten a fővárosi közgyűlés, de napirendre kerül az egyik főpolgármester-helyettes összeférhetetlenségi ügye is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A jövő szerdai budapesti közgyűlési ülés elé szervezett háttérbeszélgetést a Főpolgármesteri Hivatal, ahol Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ismertette a tervezett napirendi pontokat, illetve szólt a Lánchíd ügyéről is.

A tájékoztatón kiderült, hogy a főváros nem állt le a koronavírus-teszteléssel, már tizenötezernél is több PCR-alapú és gyorstesztet végeztek összesen, a május végi adatok pedig azt mutatják, csökkent a fertőzöttség Budapesten, de a vírus még mindig jelen van. Kiss egy esetleges, őszi második járványhullámmal kapcsolatban azt mondta, teszteket raktároznak, a terv az, hogy 3-4 ezer teszt álljon akkor a rendelkezésre.

Szóba került a Városházán kialakítandó hajléktalanszálló is. A városvezetés elképzelése szerint a Városház utca 9–11. – Gerlóczy utca 2–6. szám alatti Központi Városháza épületében terveztek átmeneti hajléktalanszállót nyitni. A fővárosi kormányhivatal azonban június elején azt közölte, mivel az érintett ingatlan műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része, ezért ott hajléktalanszálló nem létesíthető.

Karácsony Gergely főpolgármester már akkor közölte, megtámadják a döntést, a csütörtöki tájékoztatón ezt Kiss is megerősítette, bírósághoz fordulnak, illetve változtatni tervezik a közgyűlésen a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI, ez az intézmény a fővárosi hajléktalanszállók fenntartója) alapító okiratát, hogy ebben is szerepeljen a Városházán létesülő szálló.

Kiss azt mondta, érdekes vitára számít ezzel kapcsolatban a jövő szerdai közgyűlésen, kíváncsi, hogy milyen politikai-szociológiai érvek mentén támadja majd ezt az elképzelést az ott ellenzékben lévő Fidesz. A főváros elképzelése szerint egyébként azért szükséges a szálló, hogy növeljék a kapacitást, így pedig elkerüljék a zsúfoltságot, ami különösen egy esetleges második járványhullám idején lehet fontos.

A napirendi pontok között az egyik legrejtélyesebb az egy összeférhetetlenségi eljárásról szól, Kiss ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Sára Botond egykori fideszes józsefvárosi polgármester, most a Fővárosi Kormányhivatal vezetője már februárban jelezte, összeférhetetlenségi aggályokat lát Kiss Ambrusnál. Az ügy a főpolgármester-helyettes szerint arról szól, ő az Új Egyenlőség szerkesztője is, amiből származik bevétele, de a jogszabályok megengedik, hogy valaki főpolgármester-helyettesként szerkesztői munkát ellásson, ahogyan például taníthat is.

Kiss megjegyezte, ez tehát nem összeférhetetlen, ha pedig mégis az lenne, akkor Kovács Zoltán államtitkár sem lehetne a Nimród vadászmagazin főszerkesztője.

Folyamatos a politikai adok-kapok a kormány és Budapest között a Lánchíd ügyében, a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egészen odáig ment, hogy azt mondta, ha Tarlós lenne a főpolgármester, a híd egy év múlva kész lenne. A közgyűlés napirendi pontjai között nem szerepel a Lánchíd felújítása ugyan, de Kiss elmondta, a főváros költségvetése évek óta fenntarthatatlan pályán van, amit csak tovább rontott a koronavírus-járvány és a gazdasági válság, de a városvezetés elszánt abban, hogy felújítják a hidat. Azonban szerinte a kormány által kínált 6+1 milliárdos támogatás nem több, mint az áfa összege, tehát “valójában a kormány nem tesz mást, mint a pénz egyik zsebéből a másikba teszi, de valódi segítséget nem nyújt.” Ugyanakkor még júniusban elkészülhet az újabb szakvélemény a hídról, a nyár végén pedig kiírhatják a feltétlen közbeszerzést, közben pedig Karácsonyék várják, hogy a kabinet úgy módosítsa a kormányhatározatát, hogy abból kerüljön ki, hogy a Váralagutat is fel kelljen újítani.

Az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban a Magyar Turisztikai Ügynökség levélben fordult a fővároshoz, amire válaszolva Budapest közölte, hogy nem akarják, hogy a Lánchíd is a tűzijáték egyik helyszíne legyen, ugyanis az további állagromláshoz vezet. Egyelőre nem kaptak visszajelzést ezzel kapcsolatban az MTÜ-től.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!