szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az élet és egészség védelme érdekében, a koronavírus-járvány miatt a téli szünet előrébb hozását kéri a miniszterelnöktől (is) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nyílt levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, illetve Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A három címzettet arra kérik: rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és az egészség védelme érdekében, és hogy haladéktalanul fizessék ki a járvány miatt kiesett jövedelmeket.

Az Önök politikai közössége több alkalommal utal a keresztény értékekre. Hol vannak azonban ezek az értékek, amikor a dolgozók védelméről van szó?”

– teszi fel a kérdést a PDSZ.

“Amennyiben nem csak politikai termékké akarják lealacsonyítani ezt az értékvilágot, úgy az élet és az egészség védelmében azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a Covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak. A PDSZ azt javasolja, hogy a kiesett napokat – közel két hetet – június 16-ától 30-áig lehet bepótolni” – írják a levélben.

A PDSZ kitér a napi járványadatokra is, hogy az elmúlt 24 órában 182-vel nőtt a Covid miatti halálos áldozatok száma. “Önök még mindig nyitva tartják az óvodákat, iskolákat. A PDSZ-hez tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében.

A bevalottan pontatlan tesztelések eredményével bűvészkednek, hozzászámolva az egészségesekhez azokat, akiket azért nem teszteltek, mert betegek vagy kontaktként karanténban vannak, megtévesztve ezzel a közvéleményt”.

A PDSZ arra is kéri a kormányzatot a levélben, hogy egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett bérek kifizetésének “bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést. Ezzel a lépéssel nem csak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb, termelő ágazatban dolgozókat is, akinek a gyermekei így nem hordják haza a vírust” – teszik hozzá.

A levélben szóba kerül a kormány egy korábbi ígérete, mely szerint "azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát Covid-pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nem csak ők, hanem a szoros kontaktjaik is”. A PDSZ azonban úgy látja, hogy a gyakorlatban nem ez zajlik.

Folyamatosan kapjuk a leveleket, hogy a 60%-os táppénz milyen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a magyar családokat. Lassú, bürokratikus az út a 100%-os táppénzig, és szinte senki nem kapja meg azt. Miközben emberek halnak meg, családok lehetetlenednek el, nem itt kellene tartanunk”

– írták.

A levél úgy zárul, hogy “a pedagógusbérek eleve roppant alacsonyak, mivel nem váltották be azon ígéretüket, hogy a mindenkori minimálbérhez kötik, így a 60%-os táppénz számos családot lehetetlenít el. Pont a karácsonyi időszakban. Miközben az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről jelenleg is kötelezi Önöket minden dolgozóra nézve, hogy a járványügyi elkülönítés, a járványügyi megfigyelés és a járványügyi zárlat, továbbá a járványügyi ellenőrzés idején az azok végrehajtásával összefüggésben felmerült, a fertőző betegnek, illetve a kórokozó hordozónak fel nem róható, szükséges és indokolt költségeket és a társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet az állam mind a fertőző beteg, mind a kórokozó hordozó részére térítse meg” – áll a levélben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

Ismét teljesen magyar lett a Helia-D

Ismét teljesen magyar lett a Helia-D