Tetszett a cikk?

A RETÖRKI néven is ismert intézetet 2013-ban hozta létre a kormány azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a tudomány fő áramlatától eltérő nézetek kapjanak hangot – és pénzt.

A kormány egy új döntése szerint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet feladatait 2021. január 1-jétől a hasonló nevű, de a Lakiteleken működő Népfőiskola Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft. látja el.

Ennek az alapítványnak a kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor, a Fidesz–KDNP politikusa, a parlament alelnöke, amíg az eddigi intézet állami volt: az emberi erőforrások miniszterének irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv. Már szeptemberben, amikor Lakiteleken megalakították a meglévőtől csak a kft. formában különböző új intézményt, sejthető volt a változás.

A rövidítve RETÖRKI néven emlegetett intézet kiadványait eddig is a lakiteleki Antológia Kiadó gondozta. A RETÖRKI-t 2013-ban, több más, az akadémiai és egyetemi szférán kívüli intézettel egy időben alakította meg a kormány, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy

a tudomány fő áramlatától eltérő nézetek kapjanak hangot – és pénzt.

Az alapító főigazgatóról, Bíró Zoltánról, az MSZMP-ből 1988-ban kizárt egykori minisztériumi főtisztviselőről, aki az MDF első elnöke lett, Kajdi József, az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának volt államtitkára írta meg 2013-ban, hogy előítéletei képtelenné teszik az elfogulatlan megállapításokra, mert kifejezetten ellenszenvvel foglalkozott Antall József miniszterelnökkel, a rendszerváltás vitathatatlanul központi szereplőjével, aki az ő helyére került az MDF élén. A RETÖRKI ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt, könyvei nem váltottak ki olyan vitákat, mint a hasonló státuszú Veritaséi, amelybe beolvasztották, és ezzel megszüntették az 1956-os Intézetet.

A kormány arról is döntött, hogy a jövő évi költségvetésbe a RETÖRKI számára betervezett 275 millió forintot átcsoportosítják az új intézet számára, ehhez hozzátesznek 145 millió többletet, 2022-től pedig évi 436 millió forint jár neki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije