szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Blinken Nyílt Társadalom Archívum ezért azt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy vonják vissza hozzájárulásukat.

Ahogy megírtuk, június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár működteti az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívumot a kormány csütörtök este közzétett rendelete szerint.

Az OSA közleményben reagált a hírekre, melyben azt írják, hogy a döntés a magyar történettudomány megalázása.

Az 1956-os Intézet, a közelmúlt magyar történetét kutató legfontosabb tudományos intézmény, amely tevékenységében, forrásokra alapozva, mindig a történeti tények megismerését és bemutatását tekintette legfőbb feladatának – írták.

Emlékeztettek arra is, hogy az 1956-os forradalom alatt és az 1989-ig tartó időszakban aktív ellenzékiekkel készített interjúkat egybegyűjtő, pótolhatatlan értékű Oral History Archívum nagyrészt a magyar Soros Alapítvány támogatásával jött létre.

Az egykori Szabad Európa Rádió és a hidegháború történetének legfontosabb archívumaként a Blinken Nyílt Társadalom Archívum ezért azt javasolja a még élő interjúalanyoknak, hogy – amennyiben erre jogi lehetőségük van – vonják vissza hozzájárulásukat a velük készített interjúk szabad felhasználására vonatkozóan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Itthon

Bezárás szélén az 1956-os Intézet

Rainer M. János főigazgató nem kívánt nyilatkozni a helyzetükről, a Népszabadság azt írja: 2011-ben 60 százalékkal csökkentenék az intézet állami támogatását.

Portré

Rainer M. János: az 1956-os Intézet igazgatója

A rendszer szétesésének előrehaladtával a szamizdat Beszélőbe is ír - Fényes Elek álnéven, innen pedig egyenes út vezet az 1956-os Intézetbe, melynek igazgatását 1999-ben a polgári kormány teremtette anyagi ínségben vette át.

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Nyugaton havazás, északon extrém hideg várható

Nyugaton havazás, északon extrém hideg várható

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk