Tetszett a cikk?

Ez a HVG legfrissebb számának lapajánlója.

„Az életről sok mindent gondolok jómagam is” – tért a lényegre Mészáros Lőrinc, amikor pár hete az önmagáról elnevezett alapítvány rendezvényén fiatalokkal osztotta meg sikerei titkát. „Bátorság, vakmerőség nem csak a szerelemben kell” – mondta, hozzátéve, hogy a feleségében olyan társra lelt, akivel közösen vették az akadályokat. Hogy mégis mi történhetett a felcsúti uradalomban, nem tudni, de a „nem közszereplő” Mészáros a napokban már az állami hírügynökségen keresztül tartotta fontosnak világgá kürtölni: válnak. Innen nézve persze nem kis képmutatás volt a fiataloknak tartott prédikáció, hisz visszakövethető, hogy ekkor már javában tartott a házasfelek közti osztozkodás a cégeken.

„De mi közöm nekem ehhez?” – kérdezhetné joggal a tisztelt olvasó, akit érthető módon a legkevésbé sem érdekel, hogy a kereszténykonzervatívpolgárinercelebek éppen kivel szakítottak, kivel kavarnak. Az Orbán üzleti énjét megtestesítő felcsúti Zuckerberg esetében a helyzet annyiban más, hogy mivel a kormányzati kommunikációnak finoman szólva sem jellemzője a teljes igazság kibontása (az ellenkezője annál inkább), jogos a kétely: valóban megromlott házasság, vagy inkább valami újabb üzleti érdek, vagyonfelosztási szándék áll a boldogító „nem” kimondása mögött. Hogy a Mészáros & Mészáros cégből hogyan lett Mészáros kontra Mészáros-ügy, s mi lehet a sorsa az oligarcha nevére írt vagyonnak, Gazdaság rovatunkban latolgatjuk. Arról pedig Magyarország rovatunkban írunk, miért elemi érdeke Mészárosnak (Orbánnak), hogy Koncz Ferenc halála után is a családban maradjon, a fideszes képviselő leánya nevére kerüljön a parlamenti mandátum.

©

Két évig távol tartotta magát a szószéktől – fiatalkori válása után ezt a penitenciát szabta ki magára Balog Zoltán, aki utóbb az emberminiszteri kitérő kedvéért is szögre akasztotta a palástot. Őt hamarosan a magyar reformátusok püspökeként láthatjuk viszont, hogy a politikai befolyástól nyilván éppoly mentesen irányítsa egyháza dolgait, mint teszi azt Maróth Miklós a kutatóhálózatok élén. A tudóstársadalom kormány alá rendelése után Orbánék az első adandó alkalommal beavatkoztak a szakmai zsűri döntésébe, nyertesnek hozva ki azt a pályázatot, amelyet az MTA bedarálásáért lelkesedő udvari tudós jegyez (lásd Megáll a tudomány című írásunkat).

Az MTA vezetőinél érettebbek az SZFE fiatal diákjai. Rájöttek, amire a tudósok nem: ha magukat nem védik meg, senki sem fogja megtenni ezt helyettük. Nem kormányt buktatni mentek az utcára, csak – mint ahogy a kórokozók által megtámadott test is védekezik – kivetni a szervezetben megjelent ártó vírust. Hogy generációs lázadássá válhat-e az Orbán-rendszerbe született fiatalok tiltakozása, címlapsztorinkban elemezzük.

„Rendezett polgári családból származom, a szüleim belém plántálták, hogy lehetőleg kerüljek el mindent, ami zavaró, nyugtalanító” – idézi Szellem rovatunk a legendás cseh rendező, a héten elhunyt Jirí Menzel szavait, akinek a pályája is azt bizonyítja, hogy a művészi szabadságot nem lehet hatalmi szóval kordában tartani. Menzel elhallgattatásával a cseh állampárt öngólt lőtt. Egy popsira nyomott pecsét (Szigorúan ellenőrzött vonatok) emlékét is tovább fogja megőrizni az utókor, mint az Orbán-rendszer bármelyik kurzusalkotását. „Jó komédia csak komoly dolgokról készülhet” – mondta Menzel. Micsoda filmet tudna ma készíteni Nárcisz kutya életéről!

DOBSZAY JÁNOS

vezető szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

Alaposan megváltozik az időjárás kedden

Alaposan megváltozik az időjárás kedden