szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ország négy legnagyobb létszámú intézményébe mobil oltócsoportok viszik a Pfizer oltónyagát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az oltási tervnek megfelelően, az egészségügyi dolgozók oltása mellett csütörtökön fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is - közölte a Koronavírus Sajtóközpont.

Elsőként az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást „a mobil oltócsapatok”:

a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

Az oltócsoportok helyben, az idősotthonokban adják be a védőoltást. A négy intézményben 447 dolgozó és 779 gondozott jelentkezett az oltásra - írták.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember él, és több mint kétszázan dolgoznak ott. A járvány első hullámában az intézményben 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg - jegyezte meg a közlemény, arra viszont nem tért ki, hogy más idősotthonokban hányan fertőződtek meg az országban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján azt mondta: az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális és idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást.

Magyarországra eddig 160 ezer dózis érkezett a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagából, ami 80 ezer embernek elegendő. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint szerdáig 21 ezer egészségügyi dolgozó vette fel az oltást. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig Facebookon jelentette be, hogy mostanra meghaladta az egymilliót azoknak a száma, akik jelezték, hogy beoltatnák magukat a vakcinával.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

MOK: Kaotikus az egészségügyi dolgozók oltása

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint az oltásra jelentkezés rendkívül nehéz, a megadott telefonszámok gyakran elérhetetlenek és az online időpontkérés is csak helyenként működik.

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában