szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azóta, hogy 2017-ben öt mérővel kezdte számlálni a BKK a fővárosi kerékpáros forgalmat, soha nem bicikliztek annyian, mint tavaly. Úgy tűnik, sokan rájöttek, hogy a hideg sem akadály, decemberben 61 százalékos növekedést regisztráltak.

15 százalékkal nőtt a forgalom a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 2020-ban – írta meg a Magyar Kerékpárosklub.

Az aszfaltba telepített érzékelők felett még télen is többen kerékpároztak el, mint a korábbi években:

decemberben 61 százalékos volt a növekedés 2019 utolsó hónapjához képest.

A forgalom munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt nőtt.

A BKK öt kerékpárszámlálója:
  • Weiss Manfréd út, a pesti hídfő felett
  • Bem tér
  • Árpád hídi kerékpárút, a pesti hídfő felett
  • Hungária körút, a Hidegkuti Stadion és a vasúti aluljáró között
  • Múzeum körút, az Astoria irányába (az egyetlen, amely csak egy irányban méri a forgalmat)

A növekedés nem a koronavírus-járvány megjelenésével indult, már januárban is 28 százalékkal több kerékpározót mért az öt BKK-s számláló, mint 2019 azonos hónapjában. Aztán április és szeptember között minden hónapban nőtt a forgalom, októberben az esős idő miatt nem, november-decemberben viszont látványosan sokan jöttek rá arra, hogy ha csak hideg van, de száraz az idő, akkor jó ötlet kerékpárra ülni.

Nem csak a kedvelt látványosságok környékén, hanem a hosszabb távolságokat megtevők ingázó útvonalain, mint a Hungária körút vagy Weiss Manfréd út, is nőtt a biciklis forgalom.

A budai rakparti bicikliút a legnépszerűbb útvonal, ahol tavaly számoltak először 1 milliónál több kerékpározót. A növekedés nyertese 2019-hez képest viszont a Csepelre vezető Weiss Manfréd út kerékpárútja, ott 26 százalékos volt a növekedés. Az öt számláló közül egyedül a Múzeum körúti nem mért növekedést, ott 3 százalékkal kevesebben tekertek el, hiszen sok irodaház, vendéglátóhely és egyetem is bezárt, ráadásul a forgalom egy része a nagykörúti kerékpársávra ment át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár