szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jóhírnév megsértése miatt indított keresetet pedig be is fogadta a bíróság az egyesületet képviselő Magyar Helsinki Bizottság szerint. A pert a Meseország mindenkié meseantológia kiadása után ellenük folyó kampány miatt indították.

Beperelte a Labrisz Leszbikus Egyesület a Magyar Nemzetet, a keresetet pedig befogadta a bíróság – írja az egyesületet képviselő Magyar Helsinki Bizottság. A Labrisz – a Meseország mindenkié meseantológia kiadója – jóhírnév megsértéséért perel.

Az antológia 17 kortárs szerző meseátiratát tartalmazza különféle hátrányos helyzetű csoporthoz tartozó szereplőkkel, gyakran mai környezetbe helyezett történetekkel. A történetek többek között olyan témákat érintenek, mint a kirekesztés, családon belüli erőszak, mélyszegénység, de érintik az azonos nemű szerelmet és a nemváltást is. Utóbbiak miatt előbb a Mi Hazánk, majd a Fidesz folytatott kampányt a mesekönyv és a Labrisz ellen.

Mitől olyan veszélyes egy mesekönyv, hogy valaki ledarálja?

Gyorsan szögezzük le: véleménye mindenkinek lehet, a könyvdarálás azonban jócskán túlmegy a véleménynyilvánításon. De mi lehet egy mesekönyvben, ami ekkora indulatokat kavar?

A kampányba Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, aki egy rádióinterjújában a pedofíliával mosta össze a mesekönyv kiadását – emiatt a TASZ fordult ombudsmanhoz. A Magyar Nemzet októberben közölte Németh György írását, ami Orbán gondolatmenetét folytatta. Németh szavait így idézi a Helsinki Bizottság: „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

Jól ismert és aljas trükk pedofíliának beállítani az elfogadó társadalomért tett erőfeszítéseket a Magyar Helsinki Bizottság szerint. Ezek az állítások azonban nélkülöznek mindenféle valós alapot. A civil szervezet természetesen tisztában van azzal, hogy a közélet szereplője, így tevékenysége bírálat tárgyává tehető, viszont a jóhírnevét sértő durva hazugságokat akkor sem köteles tűrni, ha egyébként közszereplő. A Labrisz ezért határozott úgy, hogy a cikk szerzőjét és a Magyar Nemzetet kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t bepereli a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.

Meseország-ügy: a Labrisz Leszbikus Egyesület segítségünkkel beperelte a Magyar Nemzetet. A bíróság be is fogadta a...

Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on Wednesday, January 13, 2021

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni Kult

„Attól féltem csak, hogy anyám meg ne lásson a tévében” – hogy indult a hazai LMBTQ-mozgalom?

Bár a felvonulás idén elmarad, a Pride-hónap pedig hétnapos rendezvénysorozatra zsugorodott, a szervezők a 25. fesztivál apropóján jubileumot ünnepelnek. Honnan indult a hazai LMBTQ-mozgalom? Mit vártak a szervezők az első Pink Pikniktől? És miért volt olyan meghökkentő a meleg férfiak számára az első leszbikus egyesület? Születésnapi múltidézés Takács Máriával, a Labrisz Leszbikus Egyesület aktivistájával, a Meleg férfiak, hideg diktatúrák, és az Eltitkolt évek című filmek rendezőjével, illetve Hanzli Péter történésszel, aki sokáig a Pride szervezőcsapatában dolgozott, jelenleg pedig a Háttér Társaság és a Szimpozion Egyesület aktivistája.

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen