szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a rádióinterjújában kettéosztotta a 60 év felettieket, a hivatalosan elérhető dokumentum azonban ilyenről nem tesz említést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az oltási tervről is beszélt péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, de az elhangzottak nem fedik le a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján található tájékoztatót.

A kormányfő felsorolása szerint először jönnek az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói. Orbán szerint az utóbbival jövő hét végére talán végezhetnek is, a vakcinaszállítmányoktól függően. Orbán azt mondta, utána következnek

  • a 60 év feletti krónikus betegek, akik 1,5 millióan vannak,
  • a rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, ide tartoznak az operatív törzs tagjai, és a kormánytagok,
  • majd azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

Az NNK honlapján fellelhető oltási terv ugyanakkor nem szedi két csoportba az időseket, hanem a harmadik helyre sorolja a Covid-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbeket.

A terv szerint utánuk következnek a lakossággal közvetlen kapcsolatba kerülő rendvédelmi dolgozók, a krónikus betegséggel küzdő 18–59 évesek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, majd valamennyi 18–59 éves.

Megkérdeztük az operatív törzset, hogy valóban változott-e az eddig ismert oltási sorrend, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. A miniszterelnök beszélt arról is, az érettségi miatt gondolkodnak azon, hogy a végzősöket és esetleg a tanáraikat soron kívül beoltják annak érdekében, hogy bejárhassanak az iskolába. Egyelőre ebben az ügyben nem hoztak döntést.

A miniszterelnök a rádióinterjúban azt is hangsúlyozta, hogy akkor lesz majd új időszámítás, vagyis lazítás, ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt. Magyarországon péntek reggelig összesen 138 983 főt oltottak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában