szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tiszti főorvos elmondása szerint már jóval 10 millió felett kötöttek le a Pfizer–BioNTech vakcinájából, két hét múlva már a Johnson & Johnson oltóanyagát is használhatják Európában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Március 15-ig meghosszabbította a kormány a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendelet hatályát - emlékeztetett Kiss Róbert az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A rendőr alezredes ezután ismertette, milyen járványügyi korlátozások vannak érvényben, illetve figyelmeztetett, hogy csalók továbbra is próbálják kihasználni a járványhelyzetet, például illegálisan árult védőoltásokkal. Egy idős ember otthonába is bejutottak ismeretlenek azzal, hogy írja alá oltási regisztrációs lapot, hogy felkerülhessen a listára.

Pénteken a XIV. kerületben az egyik söröző előtt nyolc, míg a VI. kerületben a Jókai téren kilenc ember fogyasztott szeszes italt. Az üzletek vezetőinek felelősségét közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy folyamatosan emelkednek a járványügyi számok.

Soha komolyabban nem kellett venni a járványt, mint most"

– közölte az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet fokozottan terheli meg a magyar egészségügyi rendszert.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy elindult Magyarországra 280 ezer Szputnyik V vakcina. Hozzátette, hogy az eddigi 6 593 710 után már 10 870 000 adagot kötöttek le a Pfizer–BioNTech oltóanyagából.

Elmondása szerint Magyarország a három legjobban átoltott uniós ország közé tartozik Málta és Dánia mellett. Míg az uniós átlag 4,9 százalék, addig Magyarországon az emberek 6,94 százalékát beoltották már.

Müller Cecília beszélt a módosított oltási stratégiáról és ismét hangsúlyozta, hogy már az első adag vakcina is hatásos, megóv a súlyosabb tünetektől, illetve a betegség halálos kimenetelétől.

A tiszti főorvos emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban már engedélyezték a Johnson & Johnson (Janssen nevű) vakcináját, és már kezdeményezték az engedélyeztetését Európában is.

Két hét múlva már Európában is lehet alkalmazni a vakcinát, amelyből Magyarország 4 360 000 adagot kötött le.

A következő hetekben a fertőzések nagy mértékű emelkedésre is számíthatunk, ezt mutatja, hogy országszerte szinte mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Jelentős mértékű az emelkedés Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon.

Ha így emelkednek a számok, akár egyéb járványügyi intézkedéseket is bevezethetünk”

– mondta Müller Cecília.

A szakemberek minden nap értékelik a nemzetközi és a magyar adatokat, ez alapján határozzák meg a további intézkedéseket. Ide sorolta például azt, hogy az általános iskolák alsós osztályaiban is bevezessék-e a digitális oktatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!