szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Budapesten találkozott Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke.

Háromoldalú találkozón vett részt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel csütörtökön Budapesten. A több mint kétórás megbeszélés után Orbán nyitotta a sajtótájékoztatót.

A járványhelyzetről mindenképpen beszélnünk kellett – kezdte, példaként említve az uniós oltási program lassúságát. Majd a lengyel–magyar barátságot dicsérte, Salviniről azt mondta: "Mi egész egyszerűen csak a hősünknek szoktuk hívni". Ezzel a menekültek megállítására tett lépéseit dicsérte. Morawiecki és Salvini az európai jobboldal meghatározó alakjai a miniszterelnök szerint.

A találkozóra azért most került sor, mert a Fidesz úgy döntött, hogy elhagyja a Néppártot

– jelentette ki ez után Orbán. Közösen "egy európai reneszánszt akarnak" – idézte ez után Salvinit. Szerinte nincs egyetlen téma sem, amiben ne tudnának egyetértésre jutni, és a három ország semmiben sem áll szemben egymással. Magyarország is megbízható tagja a NATO-nak – hangsúlyozta ez után a magyar miniszterelnök.

A kereszténydemokratáknak nincs megfelelő képviselete Európában – vélekedett a kormányfő, utalva ismét a Néppártra is. A kereszténydemokráciáért dolgoznak majd, néhány dologban pedig már meg is egyeztek, sokat beszéltek a közös értékeikről – folytatta Orbán. Itt ismét kiemelte az atlantista elkötelezettséget, majd sorolta még a szabadságot, a méltóságot, a kereszténységet, a családot és nemzeti szuverenitást.

Nemet mondunk a cenzúrára

– jelentette ki ez után. Nemet mondanak az "európai és brüsszeli birodalomra" – sorolta –, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra is.

A most megkezdett munkát folytatni fogják, legközelebb májusban találkoznak, vagy Rómában, vagy Varsóban – Orbán utóbbit tartja valószínűbbnek. A jövőről szóló, "hamarosan megkezdődő" vitájában az "elitek" részt akarnak venni, de az embereket sem akarják kihagyni ebből a vitából.

Morawiecki: Vannak erők, amelyek elrabolnák Európát

Az európai értékek védelméről, a szuverenitásról és egy európai reneszánszról beszélt Mateusz Morawiecki is. Szerinte vannak olyan erők, amelyek szeretnék elrabolni Európát. Ezek a keresztény hagyományok Európájától idegen erők – fejtegette. Az "erős Európát" a lengyel miniszterelnök is az atlantista szövetség részeként képzeli el.

Salvini: Szolidáris, normális és boldog Európán dolgozunk

Európának ki kell jutnia a mostani, legsötétebb korszakából – vette át a szót Matteo Salvini. Szerinte elutasította az unió a keresztény értékeket, ami helytelen. A baloldal szerinte a gyökereket vonja kétségbe, ezzel szemben alternatívát kell nyújtani. "Zsarolni nem fogunk" – tért rá az európai politikára. "Szolidáris, normális és boldog" Európán dolgoznak – mondta a találkozó résztvevőiről. A jövőben fővárosról fővárosra vitatnák meg Európa jövőjét.

A járvány teremtette lehetőségekről volt szó

A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepelt. Morawiecki előzőleg azt mondta, az Európai Parlament (EP) működése lesz a téma. Az MTI szerint hozzátette, egyeztetnek arról is, hogyan lehet "a legjobban megvalósítani az európai programot az összes állam, de elsősorban Lengyelország, Magyarország és Olaszország érdekében". Salvini azt nyilatkozta még kedden, hogy a budapesti találkozó témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz. Az olasz politikus, akit ugyancsak az MTI idéz, úgy vélte, a járványhelyzet lehetőséget kínál egy "másfajta, igazi" Európa, valamint egy "új szereppel, új értelemmel" bíró Európai Unió létrehozására. Salvini azt is előrebocsátotta, hogy nem jön létre a találkozón közös EP-s pártcsoport.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!