szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az M1 szerint nem véletlen, hogy a nagy összhang a sajtóban, mert a momentumos Cseh Katalin szinte azonos stílusban és módon ostorozta a közmédiát.

Összefogott és védelmébe vette a magyar "balliberális" sajtó azt az osztrák újságírót, aki e-mailben feltett kérdésekkel provokálta a magyar EP-képviselőket – állítja az M1 Híradó a legújabb összeállításában.

Azután jutottak erre a következtetésre, hogy több nem kormánypárti lap is beszámolt arról, az M1 provokációval vádolta meg Franziska Tschinderlet, a Profil munkatársát, miután kérdéseket tett fel az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban.

A Profil újságírójának az volt a bűne, hogy megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül.

Az M1 arra jutott a „Kérdésnek álcázott provokáció 2” címre keresztelt anyagában, hogy nem véletlen a nagy összhang, ugyanis a momentumos Cseh Katalin szinte azonos stílusban és módon ostorozta a közmédiát, példát mutatva a „balliberális” sajtónak. A riportban odáig jutottak, hogy a Momentum nem híve a demokráciának és "a sajtószabadságot csak addig tartják alapértéknek, amíg mindenki úgy ír, ahogy ők diktálnak", majd bemutatták Fekete-Győr Andrásnak a propaganda-újságírók letiltására vonatkozó kijelentését.

Az M1 szerint az egész ügyben az a szomorú, hogy a balliberális (konzekvensen ezzel a jelzővel illetik a tudósításban azokat a sajtótermékeket, amelyek beszámoltak az ügyről) sajtó még mindig nem érti, vagy nem akarja megérteni, hogy ha érdemi kérdést tesz fel az osztrák újságíró, akkor érdemi választ kapott volna. Szerintük ehelyett politikai aktivistaként provokált.

A közmédia tudósítása nagy vihart kavart Ausztriában, a Riporterek Határok Nélkül is közleményben ítélte el. Az Szijjártó Péter Facebook-bejegyzéséből derül ki, hogy Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter figyelmét is felkeltette az anyag, aki felhívta a magyar kollégáját az ügy miatt, az viszont nem derült ki, hogy miről beszéltek.

Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Telefonon hívta fel Szijjártó Pétert az osztrák külügyminiszter, aki szerint a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. A magyar külügyminiszter viszont álhírterjesztésről, képmutatásról és liberális mainstreamről beszélt nemcsak a Profil újságírója, hanem Petry Zsolt ügyében is.

Szijjártó posztja után Twitter-bejegyzésben reagált az osztrák külügyminisztérium is. Leszögezték, hogy "a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. Az M1 bánásmódja Franziska Tschinderlével ezért elfogadhatatlan.”

A hvg.hu megszólaltatta Tschinderlet, aki azt mondta, nem hagyják abba tudósításaikat, továbbra is írni fognak Magyarországról és helyéről az európai színtéren.

A közmédiában támadott osztrák újságíró: „Nem fogjuk abbahagyni a tudósításainkat"

Franziska Tschinderle szerint a magyar újságírókkal szolidárisnak kell lenni, hogy végezhessék a munkájukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!