szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Telefonon hívta fel Szijjártó Pétert az osztrák külügyminiszter, aki szerint a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. A magyar külügyminiszter viszont álhírterjesztésről, képmutatásról és liberális mainstreamről beszélt nemcsak a Profil újságírója, hanem Petry Zsolt ügyében is.

Diplomáciai nagyüzembe keverte magát a magyar külügy csütörtökön: nem sokkal azután, hogy bekérették a minisztériumba a német ügyvivőt Petry Zsolt ügye miatt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert osztrák kollégája hívta fel telefonon a magyar közmédiában megtámadott újságíró miatt.

Ahogy azt korábban megírtuk, Franziska Tschinderlét az M1 Híradója szerdán azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

„Kérdésekkel provokált" - állítja egy osztrák újságíróról a köztévé

A balliberális lejáratókampány újra akcióba lendült a Híradó szerint, miután egy újságíró kérdéseket mert feltenni e-mailben.

A bejátszásban arra reagálva, hogy a Profil című hetilap munkatársa megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzott el: „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentették, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül.

Az M1 tudósítása nagy vihart kavart Ausztriában, a Riporterek Határok Nélkül is közleményben ítélte el. Az Szijjártó Péter Facebook-bejegyzéséből derül ki, hogy Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter figyelmét is felkeltette az anyag.

A külügyi tárca vezetője azt ugyan nem árulta el, mi hangzott el a „kollégájával és barátjával” folytatott telefonbeszélgetésen, de hosszan kommentálta a mai történéseket.

Látom, hallom, nagy a felbuzdulás Ausztriában, mert a Magyar Televízió híradója kritizálni mert egy osztrák újságírót....

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, 8 April 2021

Szijjártó úgy fogalmazott: lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: „a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról”.

Ezután kettős mércét emlegetett.

A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen. Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas.”

A magyar külügyminiszter posztja abból a szempontból mindenképpen különös, hogy a Profil munkatársa csak kérdéseket tett fel, amit nehéz lenne álhírterjesztésnek nevezni.

Nem sokkal Szijjártó posztja után Twitter-bejegyzésben reagált az osztrák külügyminisztérium is. Leszögezték, hogy

a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. Az M1 bánásmódja Franziska Tschinderlével ezért elfogadhatatlan”.

Mint írták, álláspontjukat a budapesti osztrák nagykövet is egyérteművé teszi majd.

Franziska Tschinderle a hvg.hu-nak korábban úgy nyilatkozott: „ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton