Tetszett a cikk?

A nyitás a vendéglátóhelyek esetében jóval bonyolultabb folyamatnak ígérkezik, mint az iparcikkboltoknál, kezdve mindjárt ott, hogyan szerzik vissza a bizonytalan időszakban az időközben biztos munkát talált munkaerőt a cégek. És akkor is kérdés: mi lesz azokkal, akik nem kaptak oltást?

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor szerda délután bejelentette, hogy amint 3,5 millió embert beoltanak az országban, megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Ennek bekövetkeztét jövő hét szerdára vagy csütörtökre jósolta a miniszterelnök. Emellett azt is elmondta, hogy a teraszdíjat eltörlik.

Kérdés azonban, hogy maguk a vendéglátók milyen feltételekkel tudják biztonságosan beindítani az üzemet, különösen azért, mert a beoltottak emelkedésével a további, teljes, beltéri vendéglátóhelyekre vonatkozó nyitás is napirendre kerülhet.

"Bár arra nincs szabályozás, hogy a dolgozókat is kötelező legyen beoltani, és láthatóan nem is törekszik erre a kormány, én mégis azt mondom, hogy ez teljesen normális dolog lenne, erre látunk példát többek közt Horvátországban is" – fogalmazott megkeresésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Vannak olyanok, akik szívesen dolgoznának ismét, mert szükségük van a pénzre, de nem hajlandók elmenni oltakozni – említette ezzel kapcsolatban Kovács, aki szerint a saját munkalehetőség érdekében ezt mindenképpen vállalniuk kellene. „Még mindig jobb egy vakcina, ami után egy-két napig esetleg rosszabbul vagyunk, mint meghalni” – emelte ki.

©

Az ipartestületi elnök szerint a be nem oltott – vagy a fertőzöttségen át nem esett és ezzel védettséget nem szerzett – dolgozó az adott vállalkozás üzletmenetét kockáztatja. Hiszen, ha megfertőződik és nincsenek látható tünetei, akkor nemcsak a kollégáit, de a vendégeket is veszélybe sodorhatja, ami az egészségügyi kockázatok mellett az adott vállalkozás hírnevét is kikezdheti. „Éppen ezért én biztosan nem dolgoznék olyan emberrel, aki nem hajlandó beoltatni magát” – mondta az elnök.

Árnyaltabban fogalmazott Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője, a Continental Group ügyvezető igazgatója. Bár azt elismerte, hogy nem lehet kötelezővé tenni az oltást, ő úgy látja, hogy egyre többen akarják beoltatni magukat, a fiatalok is, akikben „erős az oltási hajlandóság, mivel ki akarnak már szabadulni”.

Szerinte a szállodák - ha megnyithatnak - a Magyar Turisztikai Ügynökséggel létrehozott Covid-kézikönyvnek köszönhetően biztonságosan tudnak működni: folyamatos a takarítás, a légszűrőcsere, mindenhova ki vannak téve a fertőtlenítők és mindenki maszkban dolgozik – sorolta az intézkedéseket. Így összességében Flesch szerint egy közértben a pénztárnál sorban állva nagyobb a megfertőződés esélye, mintha valaki szállodába menne.

©

A munkaerőhiány is okozhat kihívásokat

Arra a kérdésre, hogy azok helyett, akik nem akarják beoltatni magukat, lehet-e más munkaerőt találni a jelenlegi helyzetben, Kovács úgy fogalmazott: „az újrakezdéskor mindenképp nehéz lesz a munkaerőt visszahozni,

egészen biztosan szükség lesz béremelésekre és ebből kifolyólag áremelésekre is.

Mint mondta, 2019-ben is óriási munkaerőhiánnyal küzdött az ágazat, akkor épp a nyugati bérekkel kellett versenyezni egy-egy jó séf megtartása érdekében.

Nem ennyire optimista Flesch, aki szerint nehezen elképzelhető, hogyan fogják pótolni azt a mennyiségű munkaerőt, ami most hiányzik a szállodákból. A korábbi munkavállalók ugyanis már jellemzően elhelyezkedtek más szektorokban, és bár lehet, hogy vissza akarnak térni a turizmusba, egyelőre sok a bizonytalanság a köreikben. Például félnek, hogy lesz egy újabb hulláma a koronavírus-járványnak és akkor ismét munka nélkül maradnak, így inkább maradnak a mostani, biztosabbnak vélt munkahelyükön. „Mi azt gondoljuk, hogy nem lesz, de az, hogy az emberek miben hisznek, az más kérdés” – magyarázta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője.

©

Ne legyen feltétel a vakcinaigazolvány

Kovács ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak az védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket engedné az éttermekbe, hanem mindenkit. Ha ugyanis csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnének be a vendéglátóhelyekre, akkor óriási vendégkörtől esnének el az éttermek, a még be nem oltott fiatalok tömegén túl azoktól is, akik például valamilyen betegség miatt nem kaphatnak oltást. „Amennyire ki van vérezve jelenleg a szakma, ez a teljes nyitáskor, a teljes költséggel való működés esetén óriási veszteség lenne” – mondta, hozzátéve, ahogy mindenkinek alapvető joga, hogy élelmiszert vásároljon, legyen az is ilyen jog, hogy étterembe járhasson.

A megoldás szerinte az lenne, hogy az éttermekben biztosítják azt, ami a biztonságos kiszolgáláshoz elvárható: legyen másfél méter az asztalok között, a vendégek a büféasztaloknál és máshol is tartsák a távolságot, folyamatos legyen a vendéglátóhelyen fertőtlenítés, legyenek kihelyezve fertőtlenítőszerek a bejáratnál, mosdóknál, illetve a maszkviselés legyen kötelező nemcsak a vendéggel érintkező személyzetnek, hanem maguknak vendégeknek is az étkezésen és italfogyasztáson kívül – tehát akkor is, ha az asztalnál várják a rendelést. (Hasonló rendszer volt a veszélyhelyzet novemberi bevezetését megelőző időszakban is Magyarországon.)

"Mi örülnénk neki, ha a közeli jövőben a védettségi igazolványtól el lehetne tekinteni" – véli Flesch is, aki szerint, ha a mostani elképzelés szerint kell visszatérnie a szállodáknak, az jelentősen megnehezíti a működést, hiszen amellett, hogy annak ellenőrzése „komplikált”, egyelőre az sem egyértelmű, van-e arra bárkinek jogosítványa a szállodai dolgozók közül, hogy ellenőrizze az igazolás meglétét.

©

Senki se számítson azonnali nyitásra

Kovács szerint arra kell számítani, hogy a fokozatos újranyitáskor – tehát először a teraszok, utána megfelelő átoltottságnál az belső termek - azok lesznek előnyben, akik a dolgozóik legalább egy részét megtartották és valamilyen szinten működik az ételek kiszállítása vagy elvitele. Ez ugyanis azt jelenti, hogy folyamatos az árumozgás, frissül a készlet, csak egy gyors feltöltés szükséges - magyarázta. Ellenben ahol teljes leállás volt, ott akár heteket is igénybe vehet az újraindulás, aminek több oka is van: egyrészt leltárt kell készíteni, mivel számos termék szavatossága lejárt, amiket újra kell rendelni, át kell nézni a régen használt eszközöket, hogy megfelelően működnek-e és persze nem utolsósorban takarítani és fertőtleníteni kell. Mindezek mellett a teljes újranyitás feltétele az átoltottság, ha az megáll, akkor nem lesz teljes nyitás – mondta Kovács.

Így látja Flesch is, aki szerint kevés az olyan szálloda, amelyik egyik napról a másikra ki tud majd nyitni, ha erre lehetősége lesz. Fel kell tölteni a raktárkészletet, fertőtlenítés, takarítás, embereket felvenni, csapattá formálni – sorolta a majdani teendőket, így úgy látja, hogy a hotelek esetében is minimum két-három hét felkészülés kell ahhoz, hogy eljussanak a nyitásig. És persze kérdés, ki az, aki egyáltalán kinyit: a fővárosi, leginkább külföldi turistákra építő szállodák és éttermek lehet úgy látják, hogy nekik most még nem éri meg a nyitás és kivárnak őszig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!