szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az operatív törzs mindössze 10 percben összegezte a napi tudnivalókat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ismét tájékoztatót tartott az operatív törzs, de igen röviden: a 13 óra után kezdődött esemény negyed 2 előtt véget is ért.

Azért ez alatt a nagyjából 10 perc alatt is elhangzottak fontos tudnivalók:

  • Kiss Róbert rendőr alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy elindult az új időpontfoglaló rendszer, amelyet a regisztráltak már használhatnak.
  • Elhangzott az is, hogy külföldi számról, vélhetően az Egyesült Királyságból érkező, az oltás beadásáról szóló sms-eket kapnak a magyarok. Kiss Róbert azt kérte, hogy a lakosság ezeket hagyja figyelmen kívül, mert nem hiteles forrásból érkező üzenetekről van szó.
  • Az elmúlt 24 órában 681 személy szegte meg a maszkviselési kötelezettség szabályát, egy sárvári borozót pedig 6 hónapra bezárattak a rendőrök.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központi osztályvezetője arról beszélt, hogy a 3,5 millió oltottnál életbe lépő enyhítések, így a terasznyitás nem a járvány végét jelentik. Ezért azt kérte, hogy az emberek továbbra is ügyeljenek a távolságtartásra, hordjanak maszkot, tartsák be a higiéniás szabályokat.

Közölték: a járvány elérte a platóját, az adatok kedvezően alakulnak.

Galgóczi Ágnes azt is kérte, hogy aki még nem regisztrált, de szeretne oltást, az tegye meg. Szerinte mindegyik oltóanyag biztonságos, azzal pedig, hogy minél többen kérik, egyre közelebb kerülünk a normális élethez, a segítségükkel a további járványhullámokat is elkerülhetjük.

Az operatív törzs ezúttal nem olvasott fel kérdéseket, arra hivatkozva, hogy a kormányinfón válaszoltak mindenre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!