szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztusig biztosan csak védettségi igazolvánnyal lehet moziba, fesztiválra, színházba, étterembe menni – közölte Gulyás Gergely miniszter. A kormány előtt van egy olyan előterjesztés, hogy a védettségi igazolvány érvényét veszti, ha valaki nem adatja be a második oltást. A miniszter bejelentette, ismét lehet majd Pfizer, illetve Moderna vakcinához jutni, hetente nagyjából 120–180 ezer adag lesz elérhető ebből a kettőből összesen. Ezen a héten még nem lesz ennyi, mert a most érkezett Pfizer-szállítmányt eltették második körös oltásokra és a 16–18 éves korosztály számára. Májusban érhetjük el az ötmillió beoltottat.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány harmadik hullámát megtörni – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Négy hét alatt közel kétmillió oltást tudtak beadni. Beszámolt a beadott oltások számáról is.

Gulyás szerint ez egy szabadságkérdés is, ami még nem teljes, de aki beoltatja magát, visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét. Szóba hozta a korábbi nemzeti konzultációt, szerinte egész Európában zajlik a vita arról, mit lehet tenni oltottként vagy nem oltottként. Hozzátette:

Augusztusig biztosan fent fognak maradni a korlátozások, koncertekre, szállodákba, éttermekbe a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.

Gulyás Gergely a kormányinfón beszélt arról is, újra elérhetőek lesznek a Pfizer és Moderna vakcinák, ezen a héten még kevés lesz belőlük, viszont jövő héttől hetente átlagosan 120–180 ezer oltóanyag várható ebből a két típusból összesen. Pfizerből érkezik a legtöbb.

Beszélt a gazdaság újraindításáról és a családpolitikáról, a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről. A 25 év alatti fiatalok adómentességéről és a munkáltatói adótervek csökkentéséről.

Megszüntettük a hálapénzt és jelentős orvosi béremelés hajtottunk végre – mondta. Az egészségügy rendelkezésére jövőre közel 800 milliárd forint áll.

Jelentős adócsökkentést hajtottak végre azzal, hogy a kis- és közepes vállalkozások esetében a helyi iparűzési adó felső korlátját 1 százalékban határozták meg. Szerinte ezzel összefügg, hogy jól áll az ország a munkanélküliségi adatokban.

Az önkormányzatoknál ez a csökkentés okozott kiesést. A 25 ezer lakos feletti településekkel tárgyaltak, arányosan és méltányosan összesen 23 milliárdos támogatásról döntöttek, ebből 1,7 milliárdból bölcsődék és kulturális intézmények megújítását végzik el. Szerinte ennek során nem volt politikai döntés, más tényezők alapján határozzák meg a támogatást. Van, akinél a kieső adóbevétel kevesebb mint 75 vagy 75 százalékát, van, ahol 100 százalékát térítik meg, az adott önkormányzat gazdasági helyzetétől függően.

Kérdések:

Uniós támogatások nélkül recesszió lenne? Szerinte az uniós pénzeket nem érdemes támogatásnak nevezni. Ez jár a piacunk megnyitása miatt, egy kölcsönösen előnyös helyzet.

Magyar György fiának kinevezéséről is szó esett, szerinte nem azzal van a baj, hogy kritikus jogászkollégák vannak, hanem az, hogy szélsőséges véleménnyel rendelkezőket alkalmaznak az Európai Bizottságban.

Beszélt a kormányhivatal által megbüntetett ellenzéki önkormányzatokról, szerinte kötelező szabály volt rájuk is, hogy ne akarják a járványhelyzetben növelni a bevételeiket. Ragaszkodunk ahhoz, hogy nincs mód ilyen emelésekre, akár parkolódíj, akár kommunális díjról van szó – mondta.

Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségét pedig azzal kommentálta, hogy a kormánynak nincs erről véleménye, a személyes véleménye pedig, hogy érdemben úgyis Gyurcsány Ferenc lesz a jelölt.

A Sinopharm esetében lesz-e harmadik oltás, mit gondol a kormány a WHO véleményéről? Azt mondta, hogy vizsgálják a vakcinák hatását, szerinte minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy nem nyújtanának védettséget ezek a vakcinák, és nincs különbség közöttük, magas a védettség mindegyiknél. A legjobb adatokat a Szputnyik hozza, legrégebb óta a Pfizerrel oltanak, szerinte nincs ok bizalmatlanságot kelteni egyikkel szemben sem.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja és a teraszok megnyitása közötti összefüggésre azt mondta, hogy a budapesti kerületek nagy részén csökkent ez az érték, csak kevés helyen nőtt.

Egyelőre nem látjuk, hogy a nyitásnak drámaian negatív hatása lenne.

Sikeresnek ítélik-e a védekezést 28 ezer áldozat után? A spanyolnátha óta nem volt ilyen világjárvány – válaszolta erre. Magyarország a többlethalálozásban uniós összehasonlításban a középmezőnyben van. Csak kalapemeléssel lehet beszélni az orvosok és az ápolók munkája előtt, az állam minden eszközt biztosított.

A külföldi oltások elismeréséről azt mondta, hogy még nincs erről nemzetközi megállapodás. Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt. Hogyan juthat védettségi igazolványhoz az a külföldön élő magyar vagy kettős állampolgár, akit beoltottak? Az egész világon különböző igazolásokat adnak ezért kellenek kétoldalú megállapodások.

Oltási igazolványok ügyintézési határidejéről azt mondta, hogy kérte a kormányhivatalok vezetőit, hogy ezeket az ügyeket soron kívül kezeljék. A problémák 1–2 héten belül megoldódnak. Türelmet kért a leterhelt kormányhivatalok felé.

Hogyan ellenőrzik, hogy valaki megkapta-e a második oltást? Szerinte jó, hogy az igazolványt az első oltás után kapják meg az érintettek, de

van a kormány előtt olyan előterjesztés, hogy az igazolvány érvényességét veszti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

A regisztrációs oldal elleni terheléses támadással kapcsolatban annyit közölt, hogy nyomozás zajlik, majd jelezte, hogy több ilyen támadás is volt.

Hogyan érik el a 70 százalékos átoltottságot? Ha kampányokat indítanak. Gulyás szerint, ha valaki nem válogat, és ma regisztrál, két napon belül beoltják. Reális az 5,6 millió beoltottság elérése, ami a felnőtt népesség 70 százaléka, de elismerte, hogy 5 millió felett ez nehezebben halad majd.

Kiemelt fejlesztési beruházás lesz-e a Fudan? A kormány készen áll erre, ha érkezik ilyen előterjesztés. Meg fog épülni minden kapacitás, lesznek kollégiumi férőhelyek. Szerinte már a szocialista kormány is pártolta a két ország közötti felsőoktatási együttműködést. Közös érdek, hogy minél több jó egyetem legyen itthon – mondta.

Az egyetemi modellváltás ideológiai szempontjaira, arra, hogy nemzeti szemléletű embereket neveznek ki az egyetemi kuratóriumokban, azt mondta, hogy nem pártpolitikai ideológiáról van szó. A gazdaság, a tudomány és a politikai élet színe-java képviselteti magát a kuratóriumokban.

Mikorra állhat helyre a munkaerőpiac? Gulyás szerint többen dolgoztak 2021 márciusában mint 2019 márciusában. A kormány támogatási politikájának köszönhető, hogy nem volt strukturális leépülés. Májusra már kiugróan jó adatokra számítanak.

Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásának lengyel támogatásáról azt mondta, Magyarország is támogatja ezt, de a NATO-val való párbeszédet blokkolják a nyelvtörvény miatt. Az uniós csatlakozásnak jelenleg nincs realitása.

A Galvani híd levezető útvonalaival kapcsolatos vitákat azzal kommentálta, hogy a hídnak meg kell épülnie, a levezető útnak lesznek, akik nem örülnek, a főváros egészének viszont érdeke a megépítése.

További kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a főváros vezetése nem végzi jól a dolgát, sok a dugó és a hajléktalan például. Az EU jövőképéről pedig azt mondta, hogy nem akarnak Európai Egyesült Államokat. Nem feledkezünk-e el a migrációs nyomásról – kapott kérdést, amire azt mondta, hogy minden rosszban van valami jó, és a határok lezárása jó volt a migrációs nyomás elleni fellépés szempontjából is.

Mikor döntenek a nyári táborokról – májusban. A fővárosi cégeknél dolgozók béremelésének fedezetére forrást biztosít-e a kormány? A főváros gazdag, sok a mozgástere – szólt a válasz.

Az AstraZeneca első oltását tömeges oltáskor megkapóknak hol kell jelentkeznie, ha hamarabb akarják megkapni a második adagot. Ugyanott, ahol az első oltást kapta, e-mailben.

Miért nem később kapják meg a 16–18 évesek a Pfizert? Mert csak azzal olthatók.

Mikor lehet meg az ötmillió beoltott és mikor a hatmillió? Attól függ, mennyien oltatják be magukat.

Az ötmillió beoltottat májusban el lehet érni.

Mely országokkal tárgyalnak még a védettségi igazolvány elfogadásáról? Mindenkivel, ahol van hajlandóság. Reméli, hogy az összes környező országgal sikerül.

Meghosszabbítják-e ősszel is a veszélyhelyzetet, mert például az ellenzéki előválasztást is akadályozhatja. Szerinte nem valószínű, de a járványtól is függ, az előválasztás pedig az ellenzék dolga.

Becsó Zsolt fertőzöttségével kapcsolatban azt mondta, hogy 27-én derült ki, hogy fertőzött és jóhiszeműen járt el.

Mi indokolja, hogy még mindig nem lehet önkormányzati képviselőtestületi és bizottsági üléseket tartani – a rendkívüli jogrend miatt. 2023-ig felülvizsgálják a szabályozást, lesz róla egyeztetés.

Az itt élő beoltott, tajszámmal rendelkező külföldi dolgozók miért nem kaptak védettségi igazolványt? Szerinte a szervezett oltásuk most kezdődik meg, emiatt eddig ez a probléma jogszerűen nem állhatott elő.

Endometriózissal kapcsolatos hozzáállásra is rákérdezett a Telex, amire Szentkirályi Alexandra válaszolt. Szerinte az állam évente egymilliárdot fordít az ügyre, van számos, a betegséget kezelő centrum, a jelenlegi járványhelyzetben valóban sok halasztható műtét későbbre tolódik, ezeket a műtéteket a járvány után lehet pótolni, ezen dolgoznak majd az egészségügyiek, és a kormány minden támogatást megad hozzá.

Szél Bernadett szerint érzéketlenség, hogy a Fidesz nem hajlandó az endometriózissal foglalkozni

Petíció indult az endometriózisban szenvedő nők ellátásáért, a kezdeményező Szél Bernadett azt követően döntött így, hogy a fideszes tagok meg sem jelentek azon a bizottsági ülésen, ahol az ezzel kapcsolatos törvénymódosítását tárgyalták volna.

Hogyan kezeli majd a kormány az egészségügyet, a várható várólistákat a járvány után? Már megindult a normális helyzetre való visszaállás, számos szűrővizsgálat már zajlik.

Ötmillió oltottnál újraindul a rehabilitáció és akkor oldják fel a kórházi látogatási tilalmat is. Félúton vagyunk a normális rend felé.

A hvg.hu kérdései. Milyen többletjogokat biztosítanak a beoltottaknak, Szerbiában például fizetnek érte. Gulyás szerint az oltási igazolvány biztosítja a többletjogokat, nem szükséges jutalomfizetés, ezt méltánytalannak tartja. A teraszokon nem kell védettségi igazolvány, de nincs távolságtartás, terveznek-e szigortást? Erre a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlására hívta fel a figyelmet.

Mikor jelenik meg az a rendelet, amiben szabályozzák, hogy kik kapnak kivételt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben szereplő állami és magánellátás közötti összeférhetetlenségi szabálya alól? A járványt követően az összes részletkérdést tisztázni lehet, szerinte kevés ilyen maradt. Biztos, hogy az orvosi munkát nagyon átalakítja a törvény, a járvány után döntenek róla.

Mikor nyílhatnak új oltópontok nem egészségügyi intézményekben is? Nem terveznek nagyobb változást, az oltópontok maradnak az egészségügyi intézményekben, kivétel az oltóbuszok.

Elnézést kért amiatt, hogy a tajszámmal nem rendelkezők tudnak regisztrálni az oltásra, de időpontot foglalni nem – dolgoznak a megoldáson.

Vak- és gyengénlátók sem tudnak regisztrálni, mert nem jól működik a honlapon a vakokat segítő a funkció. Gulyás a kérdésből értesült erről, továbbította a belügyminisztérium felé, reméli, hamar megoldják.

2022-es költségvetésben 1400 milliárdot fordítunk adósságszolgálatra, elbukott az államadósság elleni küzdelem? A járvány miatt megugrott az adósság, de nemzetközi összehasonlításban jól állunk. Vissza fognak térni az adósságcsökkentő politikához a járvány után – mondta.

Árvaellátás emelése több tízezer embert érint, a legnagyobb mértékben pár száz embert.

Mikor fogják benyújtani a helyreállítási tervet az Európai Bizottsághoz? Jövő héten nyújták be a részletes tervet.

Zenés-táncos rendezvényekkel kapcsolatban azt mondta, hogy ötmillió beoltott után lesz ez reális, ez pedig május vége felé fog bekövetkezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!