szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A házelnöktől külön megkérdezte a Jobbik elnöke, hogy nevezheti-e ficsúrnak. Kövér el is vette tőle a szót.

Öt napos parlamenti ülés kezdődött hétfőn, amely első napján a képviselők interpellációkkal fordulhatnak a kormány tagjaihoz. Az egyik első felszólaló Jakab Péter volt, aki – mint a Telex tudósításából kiderül – Kövér László házelnökkel feszült egymásnak.

Jakab a tudósítás szerint először a kormány járványkezeléséről beszélt. Felidézte, hogy Szijjártó Péter arról beszélt, egész Európában Magyarország kezelte a legsikeresebben a válságot, majd azt kérdezte: az-e a siker, hogy 30 ezer magyar halt meg, hogy félmillió magyar vesztette el az állását, hogy rengeteg egészségügyi dolgozót „üldöztek el” a kórházakból. Vagy az – sorolta tovább –, hogy az állami vagyont sikerült fideszes alapítványokba pakolni, hogy a gyerekeinket is eladósították Kínának. Majd úgy fogalmazott:

Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?!

Ekkor Kövér László házelnökként figyelmeztette Jakabot, hogy ha sértegeti képviselőtársait, elveszi tőle a szót. Jakab a Telex szerint így válaszolt:

Ugye önről is lehet ez a véleményem?

Kövér erre bejelentette, hogy megvonja a szót a jobbikos politikustól, majd kikapcsolta Jakab mikrofonját.

A parlamenti ülés egyébként szavazásokkal folytatódik majd kedden. Az MTI szerint többek között a felhatalmazási törvény hatályának meghosszabbítása is napirenden lesz. Az Országgyűlés szerdától péntekig a kormány 2022-es költségvetésre vonatkozó javaslatát tárgyalja majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Domány András Itthon

Ab: nem alkotmánysértő a „rabszolgatörvény”, de nincs is teljesen rendben

Az Alkotmánybíróság elutasította a képviselők egy negyedének indítványát a Munka törvénykönyve 2018 végén elfogadott módosítása alaptörvényellenességének megállapítására és megsemmisítésére, de megállapított egy törvényhozói mulasztást, és megszabott egy alkotmányos követelményt.