szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetem valós méreteiről és a Diákváros háttérbe szorításáról is évekkel ezelőtt megegyezett a kormány a kínai partnereivel.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Már Vang Ji kínai külügyminiszter 2019 júliusában tett látogatásakor eldőlt a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése – írja kiszivárgott kormányzati dokumentumokra hivatkozva a Direkt36. A külügyminiszter először Matolcsy György jegybankelnökkel és Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével, majd még külön Szijjártó Péter külügyminiszterrel is egyeztetett a Fudanról a február 24-i kormányülésre készített, a Direkt36 által megszerzett előterjesztés alapján. Az előterjesztés alapján azt is írják:

Az egyeztetés során Vang Ji államtanácsos a Fudan Egyetem magyarországi campusának alapítását kiemelt projektként, a Budapest–Belgrád vasút építésével egy szinten kezelte.

2019 második felében dőlt el az is, hogy a kínaiaknak a kispénzű magyar egyetemistáknak szánt Budapest Diákváros helyszíne, a dél-pesti terület tetszett meg a leginkább. A Diákváros fejlesztéséért felelős Fürjes Balázst és a Budapest Fejlesztési Központot (BFK) legkésőbb 2020 nyarán már egyértelműen utasította a kormány, hogy tervezzék újra a Diákváros felosztását és találjanak helyet a Fudannak, állította egy kormányzati forrás a Direkt36-nak. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester viszont azt nyilatkozta: ő januárban hallott először a Fudanról egy BFK-s tárgyalópartnerétől, aki a hivatalos tárgyaláson kívül említette meg, hogy „esetleg egy kínai egyetem is kaphat egyetlen egy épületet a Diákvárosban”. A Direkt36 forrásai szerint Palkovics eddigre a kampusz méreteiről és terveiről már megállapodott a kínaiakkal.

A Direkt36 derítette ki azt is, hogy nagyjából 550 milliárd forintba kerülhet az egyetem felépítése, amit kínai hitelből finanszírozna a magyar kormány. Most azt írják, a következő tíz évben ennél jóval több pénz megy majd el a budapesti Fudanra: az ITM számításai szerint 2023–27 között nagyjából 100 milliárd forint magyar közpénzt, majd 2028-tól évi 15,5 milliárdot kellene a Fudan működtetésére és felszerelésére költeni.

Direkt36: Kínai óriáshitelt venne fel a kormány, hogy kínaiakat bízzon meg a budapesti egyetemépítéssel

A Budapest-Belgrád vasúthoz hasonló üzletre készül Kína és Magyarország az egyetemépítés kapcsán is - állítja a Direkt36.

Hiába a közpénz, a beruházás nem a magyar egyetemisták javát szolgálná: a Fudan Hungary Egyetemet ugyanis tehetős külföldi diákokat megcélzó fizetős magánegyetem lesz a Direkt36 által látott dokumentumok alapján. Az ITM háttérszámításai szerint az alapszakos tanulmányok 2,5 millió, a mesterszakosak 3,7 millió forintos éves tandíjjal indulnának, majd ezek még tovább emelkednének az évek során 3, illetve 4,4 millió forintra. A megszerzett dokumentumok sehol nem említik, hogy az Orbán-kormány biztosítana a magyar diákoknak államilag finanszírozott képzést. Palkovics előterjesztésében is csak arra található utalás, hogy partnercégeket ösztönöznének ösztöndíjprogramok indítására.

A Direkt36 megkereséseire semelyik érintett minisztérium és kormányzati szerv nem reagált.

Mégis osztoznia kell a területen a Fudan Egyetemnek és a Diákvárosnak

Bár korábban a kormány azt állította, hogy a Fudan nem vesz el területet a Diákvárostól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a két beruházás egy komplexumként épül meg, a sportcsarnokot és a konferenciaközpontot közösen kell majd használniuk. A benyújtott törvényjavaslat már ki is jelöli, hogy mely állami tulajdonú területeket kapná meg ingyen az egyetemet fenntartó Fudan Hungary Alapítvány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!