Tetszett a cikk?

Az álláskeresők többsége tudja, hogy az állásinterjún olyan kérdések is elhangzanak, amelyek hétköznapi beszélgetéseinkben aligha: például milyen állat lennél, és miért? Készülj föl!

Csapatjátékos vagy?
© AP
A kérdés elhangzott: milyen állat szeretne lenni, és miért? Az álláskeresők szerint - szerte a világon - ez az egyik legostobább állásinterjú-kérdés, amelynek különböző változatai ismertek: az állatot szerszám, bútor, testrész, vagy bármi egyéb helyettesítheti. Nekünk, magyaroknak a legmegdöbbentőbb talán az egyik amerikai verzió, amely azt tudakolja a jelölttől, hogy milyen autó lenne a legszívesebben. Természetesen az évjárat és szín is érdekelni szokta az interjú vezetőjét.

A látszólag ostoba interjúkérdés mögött Jacqueline Royer francia pszichológus által kidolgozott Metamorfózisok teszt áll, amelyben hasonló kérdésekkel próbálják föltérképezni a vizsgált személy motívumait. A választott állat, tárgy értelmezése annak kulturális jelentése (például delfin = intelligencia, segítőkészség) alapján történik. A delfint választó ember nem feltétlenül intelligens és segítőkész, de legalább szeretne az lenni – a teszt szerint.

A HR szakember nem tesz mást, minthogy a választott állat vagy tárgy kulturális jelentéséből próbál következtetni a jelölt személyiségére. Pontosabban arra, hogy a jelölt személyisége illik-e a megpályázott pozícióhoz. Példának okáért – mint azt egy HR szakember elárulta – egy pénzügyi állásra jelentkezőnél jó válasz lehet „a milyen állat szeretne lenni” kérdésre a sas. A sas ugyanis minden átlát. Rossz válasz azonban a sas olyan pozíciónál, amelynél csapatjátékot várnak el.

A legrosszabb válasznak az számít, ha a pályázó nem tud, vagy nem akar felelni. S valószínűleg az sem nyeri az áhított állást, aki – megfogadva egy blogger tanácsát – kijelenti: olyan állat szeretnék lenni, amelyik Önnel táplálkozik.

Kis Miklós

www.munka.org

hvg.hu Karrier

Miért jelentenek beteget a munkavállalók?

Mit teszel, amikor úgy érzed, hogy jól jönne egy soron kívüli szabadnap? Egyeztetsz a főnököddel, esetleg utolsó pillanatban felhívod egy átlátszó történettel, hogy hirtelen belázasodtál vagy kificamítottad a bokádat? Hihetetlen magyarázatok, átlátszó hazugságok.

hvg.hu Karrier

Az álláskeresés rejtett csapdái

Lelkiismeretesen tájékozódtál arról, hogy mi vár rád az állásinterjún? Hiába érzed magad felkészültnek, mindig adódhatnak rejtett csapdák. Hogyan vértezd fel magad a kellemetlenségekkel szemben?

hvg.hu Karrier

Végzetes melléfogások az állásinterjún

A mindent eldöntő felvételi beszélgetés sikere a jelentkező felkészültségén és tájékozottságán múlik, ám sokat nyom a latban az is, mit és hogyan kérdezel az állásinterjún. Néhány ballépést érdemes elkerülnöd, ha komolyan megpályázol egy állást!

hvg.hu Karrier

Álláspiaci trükkök: szerezd meg és dolgozz!

Az álláspiac ingoványos terep: nem árt, ha feltérképezed a kínálkozó munkalehetőségeket, és jól jövedelmező kapcsolatokat építesz ki. Íme néhány tanács, amely hozzásegít ahhoz, hogy álláskeresésedet siker koronázza, és beilleszkedhess a munkavállalók világába!

hvg.hu Karrier

Állás gombnyomásra: a nyerő stratégia

A sikeres és eredményes álláskereső gyors és éber. Nem elég, hogy elsők között böngészi át a legfrissebb álláshirdetéseket, és rögtön lecsap a kívánatos munkalehetőségre, még rafinált is: önéletrajzát úgy építi föl, hogy taroljon vele leendő munkaadója előtt! Milyen „trükköket” érdemes bevetned?

hvg.hu Karrier

Hogyan óvd magánszférádat a munkahelyeden?

A legtöbb vállalatnál nyomon követik az alkalmazottak tevékenységét: olykor ellenőrzik a leveleiket vagy a magántelefonszámokat, amelyeket vállalati telefonjukról tárcsáztak.

A Jóbarátok Günthere, James Michael Tyler negyedik stádiumú rákbetegségben szenved

A Jóbarátok Günthere, James Michael Tyler negyedik stádiumú rákbetegségben szenved

Nyolc év fegyházat kapott a férfi, aki életveszélyesen összevert egy utast egy csepeli buszon

Nyolc év fegyházat kapott a férfi, aki életveszélyesen összevert egy utast egy csepeli buszon

Ezeken a helyeken frissülhet fel Budapesten

Ezeken a helyeken frissülhet fel Budapesten