A válság tovább súlyosbította a gyermekgondozási szabadság után visszatérő kismamák esélyeit, függetlenül attól, hogy korábban milyen volt a teljesítményük, elégedett volt-e munkájukkal felettesük. Romlott a cégek munkahelymegtartó és -teremtő képessége, így azoknak a családoknak, amelyeknél felmerül a lehetőség, hogy az egyik szülő elveszíti állását, nagyobb rugalmasságot kell tanúsítaniuk.

A kisgyermekesekkel szembeni előítéletek gyökere a nemi alapú sztereotípiákban rejlik. A szocializáció, a média által sugallt egysíkú szerepminták szerint a nők feladata az otthoni helytállás, a háztartással járó „gondozói” tevékenységek kizárólagos ellátása, míg a férfiaké a család megélhetésének biztosítása. E szerepmegosztási feltevésre épülnek olyan, a munka világát meghatározó sztereotípiák, melyek szerint egyes szakmák nem nőknek/férfiaknak valók, hogy a nőknek nem igazán fontos a munka vagy a munkahelyük, sőt, az is, hogy a nők nem alkalmasak vezetői poszt betöltésére.

A hazai cégek kisgyermekesekkel kapcsolatos szemléletük alapján három csoportba sorolhatók - derül ki a JÓL-LÉT Alapítvány  2009-es, 33 cég bevonásával készült, Anyabarát vállalati gyakorlatok Magyarországon című kutatásából. Az úgynevezett „nem akadályozást” vallók szerint a jogszabályok betartása a minimum, és egyben a kívánatos szint. Az esélyegyenlőség biztosítása a (pozitív vagy negatív) diszkrimináció elkerülését jelenti. A nőket, kisgyermekes anyákat támogató szemlélet különösen az állami tulajdonú vagy állami jellegű szervezeti kultúrával bíró vállalatoknál jellemző, e cégek a kisgyermekes anyák nehézségeit felismerve átmenetileg, gyakran informálisan előnyökhöz juttatják őket. Rendszerszemléletre utaló, intézményesült esélyegyenlőségi törekvések, gyakorlatok igen kevés vállalatnál jelentek meg hazánkban ezidáig.

Elsősorban a tudásalapú szervezeteknél figyelhető meg, hogy a kulcsembernek tekintett női munkavállalók szülési szabadságuk alatt megőrizhetik a korábbi juttatásokat (pl. laptopot, mobiltelefont, autót), visszatérésüket követően pedig egyedi megállapodás alapján különböző, akár egymással kombinált, vagyis igen rugalmasan alkalmazott atipikus munkaformákban dolgozhatnak. Huzamosabb távollét után előfordulhat, hogy a munkába visszatérő korábbi teljesítményére nincs, aki emlékezne (a munkaerő-állomány néhány év alatt gyakran teljesen kicserélődik, esetleg „ki is öregszik”).

Miért nem lényeges a legtöbb munkáltató számára a felelős, családbarát munkáltatói arculat? A kisgyermekesek reintegrációjának napi gyakorlatba történő átültetése kétségkívül a szemléletbeli akadályok leküzdését, humánerőforrás-menedzsment módszerek (toborzás, kapcsolattartás, atipikus munkaformák kialakításának lehetősége, továbbképzések, teljesítményértékelés, karriermenedzsment-rendszer stb.) felülvizsgálatát igényli. Elsősorban proaktivitást, másodsorban pedig a megvalósításhoz szükséges módszerek átgondolását.

Keveházi Katalin, JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Karrier

A nők legnagyobb dilemmája

Munka, házasság, egzisztencia, gyermek, család, karrier, önmegvalósítás: célok, amelyek a mai magyar nők többségét még mindig inkább válaszút elé sodorják, mintsem mindezek kellemes összhangjának eszméjét juttassák eszükbe. Csupán alaptalan félelmek vagy valós problémák eredményezik ezeket az aggodalmakat?

hvg.hu Karrier

Mit terveznek a vállalatok idén? – felmérés

A vállalatok növekedési terveiben ismét kiemelt helyet kapnak a humántőke-fejlesztési intézkedések – beleértve új szakértői pozíciók létrehozását –, valamint a HR üzleti szempontból való jobb kihasználása és ennek mérése. Ugyanakkor megmaradtak a termelékenység elégtelenségével, a munkaerő megfelelőségével és az emberi erőforrás politikák következetes megvalósításával kapcsolatos aggályok – derül ki a Hewitt Associates felméréséből.

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Elengedhetik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben

Elengedhetik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

Börtönre ítélték a Született feleségek színésznőjét, mert kenőpénzzel tolta be a lányát egyetemre

Börtönre ítélték a Született feleségek színésznőjét, mert kenőpénzzel tolta be a lányát egyetemre