szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb jelentkező, aki megpályázik egy állást, kínosan ügyel arra, hogy eltitkolja rovott múltját vagy éppen szakmai botlását, amely csökkenthetné elhelyezkedési esélyeit - derül ki egy londoni székhelyű cég felméréséből, melynek során a pénzügyi szolgáltató szektorban dolgozók önéletrajzban eltitkolt ballépéseit térképezték fel.

©

A londoni székhelyű Powerchex Limited cég legfrissebb felmérésében arra kereste a választ, hogy mi az, amit mindenképpen el akarnak titkolni leendő munkaadójuk elől a pénzügyi szolgáltató szektorban elhelyezkedni vágyók. Hatezer megkérdezett közül minden ötvenedikről bebizonyosodott, hogy önéletrajzában nem tüntetett fel valamely, alkalmazását esetlegesen hátráltató körülményt. Ilyen a rovott múlt vagy éppen a szakmai kudarc, ami ahhoz vezetett, hogy elbocsátották korábbi munkahelyéről. Mindez nem meglepő, tavaly is hasonló eredményre jutottak a felmérés készítői. Újdonság viszont, hogy háromszor annyian igyekeznek elhallgatni a számukra kínos körülményeket, mint egy éve.

A felmérés készítői szerint a brókerek hazudnak a leggyakrabban (ez már tavaly is így volt). A biztosítási cégekhez jelentkezők 38 százaléka közölt megtévesztő adatokat múltjáról önéletrajzában, a kockázatkezelőknél ez az arány 28 százalék volt. Az amerikai munkavállalók ebben a szektorban kétszer olyan gyakran hazudnak cv-jükben, mint a többi nemzet ezen szektorban tevékenykedő munkavállalói. Az eredményekből az is kiderült, hogy a nők hajlamosabbak ferdíteni, mint a férfiak, ha leendő állásuk a tét. Pozitív fejlemény, hogy az idén 15 százalékkal csökkent azok száma, akik ellentmondásos adatokat közöltek önéletrajzukban.

hvg.hu Karrier

Tabu mondatok, amelyeket soha ne ejtsünk ki az állásinterjún

Elég egy rossz kérdés vagy felvetés és ugrott az esély, hogy az állásinterjú után újabb beszélgetésre invitáljanak minket, vagy éppen miénk legyen a megpályázott állás. Melyek azok a témák, amelyeket óvatosan kell megközelíteni és amire nem érdemes rákérdezni az állásinterjún?

hvg.hu Karrier

Halálos fegyverek az állásinterjún

Hogyan viselkedjünk az állásinterjún, ha a felvételi beszélgetést vezető HR-es minden szavunkba beleköt? Ha kioktat? Ha a keblére ölel bennünket, és úgy érezzük, ezer éve ismerjük? Mi rejlik a háttérben és mire számíthatunk? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Öt ok, miért végződik kudarccal az álláskeresés

Hiába a gondosan frissített, jól áttekinthető önéletrajz, a munkaerőpiaci viszonyok tökéletes ismerete, a netes böngészésben való jártasság, a kitartás, a folyamatos „nyomulás”, előfordulhat, hogy mindenezek ellenére sem csap le rád egyetlen munkaadó sem. Hol, de legfőképpen kiben van a hiba? Tippek.

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Szeretettel Pozsonyból: A Covid-disznó sem attól hízik, hogy mérik

Szeretettel Pozsonyból: A Covid-disznó sem attól hízik, hogy mérik

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni