HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A „titkos összetevő” továbbra is elengedhetetlen, de a magánéleti és szakmai sikernek is vannak jól körülírható összetevői. A kezdő lökést egy-egy alkalmazás is megadhatja.

Socilab | Hálózati személyek

A socilab.com címen elérhető webalkalmazás bonyolult üzleti-szakmai kapcsolati hálónkat tálalja átlátható formában. A LinkedIn-profilunkra alapozó eszköz előbb hozzáférést kér a profilunkhoz, majd begyűjti a kapcsolatrendszerünk megrajzolásához szükséges adathalmazt. A lényeg ezután következik: a kapcsolati hálónk vizualizálása. Vannak, akiknél ez látványosságnak sem utolsó, de praktikus haszna is lehet. Meghatározhatjuk például az iparágunk makrocsoportjait, az ezek között hidat képező szereplőket, vagy épp a mindenki által ismert kulcsszereplőket. Emellett könnyen rátalálhatunk olyan kapcsolatokra, amelyeket ismerve új találkozókra, üzleti lehetőségek kiépítésére nyílik lehetőség. A szolgáltatás kifejezetten lassan működik, tesztünk során például közel tíz percbe került feltérképeznie az ismeretségi hálónkat. A Socilab korlátja, hogy egyszerre maximum 499 kapcsolatunkat képes figyelembe venni.

Ár: ingyenes | Platform: web

HabitBull | Szokás szerint

A HabitBull tízezrek által használt alkalmazásai rossz szokásaink elhagyásában és jók felvételében segíthetnek. Bejegyezhetünk például heti kétszeri edzést, havi egy színházat, hétköznapokra napi egy meditációt, hétvégére pedig játékot a gyerekeinkkel. De ugyanígy mérhetővé teszi azt is, ha nem csinálunk valamit, például nem gyújtunk rá. Minden esetben beállítható sikerérték is, azaz hogy a program azt könyvelje el a célkitűzés szempontjából sikeres napnak, ha például ötnél többször nem gyújtottunk rá, és azt sikeres hétnek, amikor összejött a négyórányi legózás a legkisebb családtaggal. A program sem a dohányzásról nem fog leszokni helyettünk, sem a gyerekekkel nem fog helyettünk játszani. De abban igenis segíthet, hogy áttekinthető, motivációs üzenetekkel megtűzdelt felületen kövessük elhatározásaink teljesülését.

Ár: ingyenes; fizetés ellenében prémiumfunkciók | Platform: iOS (Habit-Bull), Android (Habit Tracker)

Brain.fm | Sikerre hangolva

A fókuszálásban, relaxációban, meditációban, alvásban és feltöltődésben egyaránt segíthet a Brain.fm. A hatást a szolgáltatás többféle „anyaggal” éri el, amin különféle hanghatásokat kell értenünk. Hogy a módszer működik, azt három olyan kutató garantálja, aki hangok hatásai és a figyelem témakörben publikált rangos tudományos folyóiratokban. De a netszerte fellelhető felhasználói értékelések is bizonyítják, hogy valakinek kreatív szövegírás, másnak programozás közben jön jól a fókuszálás segítésére összeállított hangcsomag. Miképp olyan ember is van, aki azóta alszik jól, amióta kipróbálta a Brain.fm-et. A recept egyszerű: gyors regisztráció után előbb ki kell választani a kívánt célt, majd – ha lehetőség van rá – fül- vagy fejhallgatóval hallgatni a kirendelt hangfolyamot, halkan, háttérként. A bejátszás 30-60-120 perces, és végtelenített is lehet, de aki 10-15 perc után sem érez semmilyen hatást, annak érdemes a Skip gombra bökve új háttérzenét választani.

Ár: 5 alkalom ingyenes, utána 1890 forint havonta | Platform: web

Harmony Decision Maker | Döntő játszma

Ötlépcsős döntési folyamaton vezet végig a több nagyvállalat szervezeti átalakulását és változásmenedzsmentjét is segítő Goldratt Research Labs kutatóműhely alkalmazása. Fejlesztői szerint a Harmony Decision Maker abban segít, hogy a helyzetünk és döntésünk hasznos szempontjaira koncentrálhassunk, és ne vigyenek félre minket az érzelmeink. Nem mobiltelefonra telepíthető jósgömbről van szó, amellyel a jövendőbeli eseményekhez igazíthatjuk döntéseinket, és arról sincs szó, hogy problémánk begépelése után a mesterséges intelligencia azonnal megadja a választ. A szoftver a keretrendszert kínálja, a döntéseink lehetséges, ránk és a másik félre vonatkozó következményeit azonban már nekünk kell számba venni. A Harmony Decision Maker lényegében digitális változata annak a papírlapnak, amelyre a „mellette” és „ellene” oszlopokban gyűjti az ember az érveket és ellenérveket, annyi különbséggel, hogy az összetett helyzeteket is könnyen átláthatóvá teszi.

Ár: ingyenes próbahónap, utána 1299 forint havonta | Platform: iOS, Android

Coach.me | Fejben ott vannak

A coaching nem olcsó műfaj. A segítő-fejlesztő szakemberek fókuszált módon segítik a klienst akár életvezetésében, akár karrierjében vagy üzleti döntéseiben. Ezért magánéleti vonalon jellemzően 5-20 ezer forintot kérnek el óránként, a business coaching pedig jellemzően ennek a duplájába kerül. Aki pár ezer forintból szeretne belekóstolni abba, miben segítheti egy „mentális személyi edző”, annak jó megoldás lehet a Coach.me című online platform, amely összeköti a távcoachokat potenciális ügyfeleikkel. A szolgáltatás alapverziójában 15 dollárért, azaz nagyjából négyezer forintos heti díj ellenében már találni coachokat különböző tematikák mentén. Az angol nyelven beszélő segítők közül van, aki a takarékoskodásunkat segíti, mások a diétánkat, a karrierépítésünket vagy épp a produktivitásunk növelését. Mindez a távolság ellenére is személyre szabottan történik: a díjban az alkalmazáson belüli üzenetváltás és igény esetén akár videotelefonálás is benne lehet – azaz a különböző tanácsok és napi feladatok mellett garantált az igény szerinti kommunikáció is. A távcoachok kiválasztását nemcsak saját leírásuk segíti, hanem a felhasználói értékelések is. Ráadásul rövid próbaidőszak mindenkinél adott.

Ár: 4000+ forint hetente | Platform: iOS, Android

Balogh Csaba cikke eredetileg a HVG Extra Business 2019/1-es számában jelent meg.

Miért érezzük úgy, hogy csak másoknak sikerül minden? Miért félünk a sikertől? Megteremthető-e az egyensúly karrier és magánélet között? A Siker: A teljesítmény pszichológiája című könyv abban segít, hogyan keretezzük át a gondolkodásunkat, építsünk az erősségeinkre, és hozzuk ki a legtöbbet önmagunkból a munkában és a magánéletben. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Hatéves csúcson az élelmiszerárak

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ez az advent Bécsben is más lesz

Ez az advent Bécsben is más lesz