szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Filter: max információbiztonsági cég felmérése, illetve a megkérdezett informatikai döntéshozók véleménye szerint, a kis- és közepes vállalatok teljes e-mail forgalmának közel 30 százaléka spam. Ennek ellenére a vizsgált társaságoknak csak az 53 százaléka védekezik a levélszemét ellen.

A legelterjedtebb megoldás a kereskedelmi szoftverrel történő spam-szűrés, a védekező cégek 38 százalékánál van üzemben ilyen. A 18 százalékuk a levelezőbe beépített spam-szűrőt, 13 százalékuk open source rendszereket, és szintén 13 százalékuk az internetszolgáltató által rendelkezésre bocsátott megoldásokat használja. A fennmaradó 18 százalék az anyavállalat által előírt, a tűzfalba beépített, illetve egyéb megoldásokat választ.

„A felméréseink itthon is a nemzetközi tesztekhez hasonló eredményeket hoztak. Világosan látszik, melyek a jó spam-szűrők, illetve melyek gyengébbek. A legtöbb spam-szűrőnek nevezett termék pedig egyenesen többet árt, mint használ: gyakran értékes leveleket dob el. Ez a false positive-nak nevezet jelenség pedig drágábbá tehet egy megoldást, mintha egyáltalán nem védekeznének, és lényegesen drágábbá annál, mintha egy valamivel költségesebben bevezethető, de jól működő megoldást választanának” – mondta el Nemes Dániel a Filter: max stratégiai igazgatója.

A szűrők hatására a spam-arány átlagosan harmadára esik vissza, vagyis 29,2 százalékról 9,07 százalékra, ami azt mutatja, hogy a legtöbb terméknek még a felismerési hatékonyságán is van mit javítani. A nagyobbik probléma, a false positive (vakriasztás) eseteket vizsgálva kiderült, a cégek legalább 41 százalékánál előfordult már, hogy a spam-szűrő fontos levelet minősített kéretlennek, holott ez bizonyos megoldásokkal teljesen kiküszöbölhető. Nyilvánvaló az is, hogy azok, akik szerint nem történt téves felismerés, esetenként átsiklottak efelett, vagy a fontos levél eldobása miatt nem is értesültek róla, tehát a valóságban ez az érték akár jóval magasabb is lehet.

Nemes Dániel hangsúlyozta, hogy hiba a spam-szűrő kiválasztásakor az árat vagy az antivírus-piacon elért nevet tekinteni elsődleges szempontnak. Magyarországon az öt szerinte vezető spam-szűrő technológiából háromhoz bhozzá lehet jutni. A vásárlás előtt azonban érdemes kipróbálni az alkalmazásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A hvg.hu olvasói spam-ellenes fellépést követelnek

A hvg.hu olvasói egy nem reprezentatív (de több mint kétezer választ tartalmazó) megkérdezés során döntő többséggel amellett álltak ki, hogy Magyarországon is legyen spam-ellenes jogszabály, amely képes meggátolni a levélszemét áradatot. Nem csak mi, hanem az egész világ próbálja felvenni a küzdelmet a kéretlen levelek özöne ellen.

hvg.hu Tech

Spam-szűrés és vírusvédelem okos telefonok számára

Az előrejelzések szerint az okos (adatközpontú) mobiltelefonok és a személyes digitális asszisztensek, a PDA-k terjedésével ezek az eszközök vonzó célponttá válnak a vírusírók számára. A hálózati vírusvédelmi és internetes tartalombiztonsági termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó tokiói központú Trend Micro cég e támadások ellen kínál védelmet új termékével.

hvg.hu Tech

Perbe fogott izraeli spammer

Médiaértesülések szerint a Microsoft két és fél millió sékeles (fél millió dolláros) keresetet nyújtott be Izrael legnagyobb spammere ellen, mert az a Hotmail nevében küldött kéretlen leveleket felhasználók százezreinek.

hvg.hu Karrier

A spam az idén 50 milliárd dollár kárt okoz

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a spam az elmúlt évben jelentősen csökkentette a termelékenységet, illetve más módokon is extra kiadásokat okoz a vállalatoknak. A számla az idén legalább 50 milliárd dollárra rúg majd.

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot