szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A kisvállalkozások hajlamosak pénztárcájukhoz képest túlméretezni beruházásaikat. Jó lenne pedig figyelembe venniük, hogy nem mindig a legdrágább telephely egyben a legjobb választás. A városközponttal szemben az ipari park olcsóbb, ráadásul többféle háttérszolgáltatást kínál.

A kis-és középvállalkozásoknál jellemző hiba a túlzottan optimista szemlélet: gyakran tovább nyújtóznak, mint a takarójuk ér. Többnyire jól elérhető új építésű telephelyet szeretnének. Ám magas árérzékenységük miatt ez gyakran irreális elvárásnak tűnik – mutat rá Hajnal István, a Biggeorge's-NV Rt. vezérigazgatója. Az esetek többségében választás elé kényszerülnek. Amennyiben szeretnének ügyfeleik közelében maradni, kénytelenek jóval többet fizetni egy városközponti telephelyért. Ha viszont nem céljuk a személyes kapcsolattartás partnereikkel, megelégedhetnek egy használt ipari ingatlannal, még ha némi átalakítást is igényel. Az ipari parkok mellett szólnak nemcsak az árak, hanem az egyedi módon kiaknázható szolgáltatások is.

Bérszámfejtés, könyvelés, informatika, területvédelem, büfé és melegkonyhás étkeztetés, időszakos üzemi orvos várja az ipari parkokba betelepülni szándékozó vállalkozásokat – mutat rá Fogarasi Márta, a Delog Debreceni Logisztikai Szolgáltató Központ Kft. marketing vezetője. Mint a cég nevéből is kiderül, ipari parkot és logisztikai központot működtet Debrecenben. Ennek ellenére Fogarasi elfogulatlanul beszél e telephelyek előnyeiről és hátrányairól : egy külvárosi ipari parknak csak akkor van esélye a centrumból elcsábítani a cégeket, ha azok ipari jellegű tevékenységet végeznek elsősorban – mondta. Ebben az esetben ugyanis teljesen ésszerű egy olcsóbb, a település központjától távolabb lévő telephelyet választaniuk. Ezek forgalom szempontjából ugyan nem tudják felvenni a versenyt egy városközponti telephellyel, az itt jelenlévő egyéb cégek viszont potenciális megrendelők lehetnek.

Amennyiben viszont a vállalkozás ügyfélköre döntően magánszemélyekből áll, legfőbb szempont a könnyű megközelíthetőség, gépjárművel vagy tömegközlekedéssel. A termék, illetve szolgáltatás minőségét jelentősen befolyásolhatja a környezet színvonala. Exkluzív kínálat esetén a vállalkozásnak célszerű a városközpontban bérelni, vagy venni telephelyet, még akkor is, ha ez extra költséggel is jár.

Bérlet kaució nélkül (Oldaltörés)

A bérleti szerződés főbb tartalmi elemeit, illetve a bérleti díjat elsősorban az ingatlan elhelyezkedése, paraméterei és a méretek határozzák meg. Egy korszerű, budapesti logisztikai telephelyen, ahol számolni kell a parkolási nehézségekkel is, egy négyzetméter akár havi 9, 5 euróba is kerülhet–hangsúlyozta Hajnal István. Ráadásul a hazai kisvállalkozóktól a bérbeadók többnyire jelentős biztosítékot követelnek meg. Nem ritka a 6-12 hónapos kaució vagy bankgarancia kérése. Ilyen esetben érdemes elgondolkodnia a cégnek azon, nem érdemesebb-e lízingelni egy ingatlant.

A Delog Kft. marketing vezetője szerint az ipari parkok rugalmasak: nem minden esetben kérnek kauciót, mivel általában hosszabb távra próbálnak szerződést kötni a betelepülő céggel. Náluk havonta 1- 4 euróért lehet bérelni területet, amelyhez hozzáadódhat még a közös üzemeltetési költségek arányos része. A felmerülő közüzemi díjakat általában külön felszerelt- csak a bérlő fogyasztása alapján számlázzák ki. A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a kisvállalkozásoknak helyválasztásnál elsősorban az árra, a jó megközelítésre, továbbá a továbbfejlesztés lehetőségére kell koncentrálniuk, reálisan felmérve anyagi helyzetüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Cégek és városrészek: hol béreljünk irodát?

Érdemes-e a pesti belvárosban irodát bérelnie annak a vállalkozásnak, amely pénzügyekkel foglalkozik? Jól jár-e egy komputercég Óbudán? A fővárosi irodapiac jól láthatóan és egyre inkább tagozódik, így cégünk székhelyét, telephelyét nemcsak a közlekedés minősége, hanem a hasonló vállalkozások közelsége szerint is érdemes kiválasztani.

MTI Gazdaság

Irodapiac: a Váci út környéke és Dél-Buda a legkedveltebb

A fővárosi irodapiacon bérbe adott terület nagysága az idén eléri és várhatóan meg is haladja a tavalyi 230 ezer négyzetmétert, az első háromnegyed évben 181 ezer négyzetmétert adtak bérbe. A legkedveltebb terület a Váci út környéke és Dél-Buda.

hvg.hu Karrier

Nem lehet akadály a kinőtt telephely

Nem akadálya a létszám bővítésének, ha egy cég kinőtte telephelyét, és a költségcsökkentés okán sem szükségszerű az elbocsátás, vagy a kiszervezés sem: a cégnek és az érintett embereknek egyaránt érdeke a távmunka alkalmazása - mutattak rá a Távmunka Szakmai Műhely első rendezvényén, amelyet a minap tartottak.

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai