Tetszett a cikk?

Minimum 100 ezer forintra büntetik azokat az egyéni vállalkozókat, akik nem tesznek eleget tavalyi adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Megelőzésképp az alábbiakban felsoroljuk milyen adatokról kell tájékoztatni az adóhivvatalt a hónap végéig.

Mint a Vállalkozó szellem már megírta akár milliós nagyságrendű bírsággal is szembesülhetnek azok a vállalkozások, melyek a január 31-i határidővel bezárólag nem tesznek eleget a múlt évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A jelenlegi határidők - a Világgazdaság információi szerint - a következő adatok közlésére vonatkozik:

• az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre, az adóelőleg-alapra és az adóelőlegre
• az adózó magán-nyugdíjpénztári tagságára
• járulékokkal kapcsolatos körülményekre
• munkáltatónak, bér kifizetőjének nem minősülő személy által juttatott, az összevont adóalapba tartozó jövedelemre, amely esetében az adóelőleget részben vonták le
• egyes külön adózó jövedelmek címén kifizetett bevételre, bizonyos feltételek mellett
• magánszemély költségnyilatkozatára
•  külföldi illetőségű személlyel kapcsolatos osztalékadó-köteles kifizetésre

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint az év közben nyilvántartásaikat gondosan vezető vállalkozásoknál nem okozhat gondot ez a kötelezettség. A késedelmes, hibás vagy valótlan adatközlés következménye nem kevesebb, mint 200,000 forint lehet személyenként (munkavállalónként), egyéni vállalkozók esetén 100,000 forint. Tavaly ugyanakkor nem volt jellemző, hogy az előbbi maximális bírságot szabta volna ki az APEH.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Adóváltozások 2006-ban

Tételesen ismerteti a jövő év elején életbe lépő adó-, és társadalombiztosítási változásokat, és hasznos tanácsokat is ad az adózóknak az Ernst & Young könyvvizsgáló cég legfrisebb elemzése.

Gazdaság

Adómegtakarítási tippek

Nem csekély pénzt spórolhatnak meg az egyének és a vállalkozások, ha átbogarásszák az adótörvények jövő évre szóló módosításait, s eldöntik, mire érdemesebb költeni még az idén, és milyen lépéseket előnyösebb 2005-re halasztani.

hvg.hu Vállalkozás

APEH-határidők egész évre

Az APEH milliós nagyságrendű bírsággal sújthatja a vállalkozót, ha január 31-ig nem tesz eleget a múlt évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének. Az alábbi táblázat helyettesítheti a jó könyvelőt: havi bontásban tartalmazza a 2006-os évben várható adózási és adatszolgáltatási határidőket.

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Szorgalmasan szedi áldozatait a Nagyvárad téri ideiglenes buszforduló – videó

Hivatalos: jön az új Downton Abbey-film

Hivatalos: jön az új Downton Abbey-film

197 koronavírusos beteg halt meg

197 koronavírusos beteg halt meg