Tetszett a cikk?

Az idei az első év, hogy a munkanélküli vállalkozók is igényelhetnek álláskeresési járadékot. A korábban befizetett vállalkozói járulékuk alapján minimum havi 23 ezer forint illeti meg őket.

A járadékot személyesen lehet igényelni a területileg illetékes munkaügyi központnál, amennyiben az igénylőnek van APEH-igazolása a vállalkozói tevékenysége megszűnéséről.  Bizonyítania kell azt is, hogy 2005-től fizetett vállalkozói járulékot, írja a Heves Megyei Hírlap.  

Egyéni vállalkozónak papírt kell felmutatnia arról, hogy visszaadták a vállalkozói igazolványukat. Társas vállalkozás tulajdonosa úgy tudja alátámasztani jogosultságát, hogy igazolja: már nincs munkavégzési kötelezettsége a cégben.

A járadékot az elmúlt négy év azon utolsó éve alapján számítják ki, amikor a vállalkozó  legalább hat hónapig fizette a járulékot. Ennek 65 százaléka lesz a járadék kiszámításának alapja. A havi összegnek el kell érnie a jogosultság kezdő napján hatályos öregségi nyugdíj minimumának 90 százalékát, de nem lehet több, mint annak a kétszerese. Ez jelenleg havi legalább 23220, legfeljebb 51600 forint lehet. A járulék maximálisan 270 napig kapható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rekordszintű munkanélküliség Ausztriában

A II. világháború befejeződése óta nem volt annyi munkanélküli novemberben Ausztriában, mint az idei esztendő 11. hónapjában, amikor több mint 213 ezerre nőtt a nyilvántartott állástalanok száma a 8,2 milliós országban.

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél