szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ecopoly hét epizódból álló, adásonként 52 perces, stúdióban rögzített „business reality”- sorozat azoknak a kis- és középvállalkozóknak kíván kitörési lehetőséget biztosítani, akik – tekintettel a kreatív ötletek jelenlegi finanszírozási rendszerére – meglehetősen nehezen jutnának hozzá üzletük beindításának anyagi forrásaihoz.

A műsor egy igazi tárgyalási szituáció szimulálása, amelynek végén a zsűritag valós üzletrészt szerez egy cégben, vagy jogot vásárol egy találmányban. Ha a jelölt nem elég határozott, könnyen elveszítheti a többségi részesedését saját üzletében. Amennyiben kemény tárgyalópartnerrel találják szembe magukat a zsűritagok, heves vita is kialakulhat az árakról, a befektetett összeg nagyságáról és a tulajdoni hányadokról.

Az Ecopolyban olyan kezdő üzletemberek szerepelnek, akik rendelkeznek valamiféle újszerű elgondolással, termékkel, vagy innovációval, ami Magyarországon még nem létezik, vagy nincs a köztudatban.

A hattagú zsűriben pedig olyan sikeres magyar vállalkozók ülnek, akik saját ötletük, termékük, tehetségük, találmányuk által tettek szert komolyabb vagyonra és akár ismertségre is.

Feladatuk megítélni, hogy az adott epizódban szereplő 8-9 vállalkozás közül melyik az, amelyik életképes, melyiknek van létjogosultsága ma Magyarországon, melyikben van potenciál, energia és fantázia. A kemény hangvételű, feszültségekkel teli műsorban a zsűritagoknak - amennyiben egy vállalkozás különös képpen elnyeri a tetszésüket - fenn kell tartaniuk a lehetőséget, hogy abban az üzletben tulajdonrészt vásároljanak.

Kizárólag olyan vállalkozóknak van esélye, akiknek üzleti terve maximum 20 millió forintból beindítható. Amennyiben az adásban szereplő vállalkozók valamelyikének sikerül a műsor ideje alatt összeszednie magának a szükséges pénzt, az megnyerte a fordulót. Beindíthatja üzletét, és az RTL Klub és a hvg.hu Vállalkozó szellem rovata hónapokon keresztül figyelemmel kíséri sikereit és kudarcait.

A zsűri tagjai között lesz Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok, a CBA-lánc alelnöke, Zoób Kati divattervező és Erdélyi Zsolt (Superman) alternatív mediabefektető és kommunikációs-cégvezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Kárenyhítés gazdálkodóknak

A Hernád-menti gazdálkodók kárenyhítésére eredetileg több mint 1 milliárd forintot szeretett volna jóváhagyatni a kormánnyal a gazda-érdekképviselet. Az uniós jogszabályok alapján azonban az ilyen típusú károk enyhítésére kizárólag nemzeti forrásból, úgynevezett de minimis támogatás adható.

Vállalkozás

Orbán nem ment el Demjánhoz

Kedden véget ért a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szervezete (VOSZ) rendezvénysorozata. Egyetlen szépséghibája csupán az volt, hogy az eredeti elképzeléssel ellentétben nem jelent meg Orbán Viktor. Helyette a volt gazdasági miniszter, Matolcsy György igyekezett túllicitálni Kuncze Gábor ígéreteit.

Vállalkozás

Demján: "Nem lehet az új kormány tétova tehén!"

Tartalmas első napot zárt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kétnapos konferenciája, amelyet a következő kormányzati ciklusra vonatkozó gazdaságpolitikai elvárásairól rendezett. Demján Sándor ügyvezető elnök már az első napon radikális változásokat sürgetett, amelyre a kormányzó MSZP 3+2 pontos járulékcsökkentést ígért, s az MDF elnöke lesújtó véleményét hangoztatta.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Mitől jó az üzleti terv?

Egy hónapja sincs, hogy Földvári Róbert, az ALVITAL Bt. tulajdonosa megnyerte „Az Év Legjobb Üzleti Terve 2005” címmel indított pályázati program fődíját, máris közzétették az újabb négymilliós kiírást. Aki szeretne biztosra menni, nem árt, ha figyelembe veszi a nyertes tapasztalatait és a zsűri intelmeit.

MTI Vállalkozás

Optimista vállalkozások

A K&H Bank és a Gfk kutatóintézet közös felmérése szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) javuló versenyképességben és gazdaságpolitikában, az uniós támogatások könnyebb elérésében bíznak a következő egy évben.

MTI Vállalkozás

Találmányból szabadalom?

Azzal mindenki tisztában van, ha kitalál egy műszaki megoldást, azt jogában áll levédetni. Ha biztosra akar menni, érdemes új és ötletes találmánnyal előrukkolnia. Arra a kérdésre, hogy mitől eredeti egy termék vagy eljárás, s hogy miként célszerű a szabadalmaztatási eljárást elindítani választ ad sorozatunk első része.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Milliós küldeményeket hagytak el a postaóriások?

Nagy nemzetközi hírnévnek örvendő fuvarozó társaságok, a TNT és a FedEx kivételesen értékesebb csomagot vesztettek el, mint hitték. A VAT'son Magyarország Kft. kézbesítetlen küldeményei állítólag milliókat tartalmaztak. Mindkét eset egy évvel ezelőtt történt, de a számlát azóta sem rendezték az érintettek. A VAT'son, a jogi gyakorlattól eltérően következményi kárt követel, a TNT hitelrontási pert fontolgat, a FedEx pedig nem nyilatkozik.

MTI Vállalkozás

A luxusadó sérti az alkotmányt?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a luxusadóról szóló törvény sérti az alkotmányt, ezért a kamara azt kezdeményezi, hogy a fővárosi közgyűlés forduljon az Alkotmánybírósághoz és kérjen alkotmányossági felülvizsgálatot.

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában

És akkor sötétben tapogatózunk a Puskás Aréna alagútjában