szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milyen kötelezettségei vannak egy alkalmazottnak, aki után járulékkedvezményt vesz fel a főnöke? Következmények nélkül megteheti-e, hogy a támogatás letelte, azaz 2 év előtt munkahelyet vált? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt Viszló László ügyvéd-munkajogi szakértő.

Több mint három hónapja vagyok regisztrált munkanélküli, de úgy tűnik találtam egy munkahelyet, ahol a leendő munkáltatóm igénybe kívánja venni az utánam járó járulékkedvezményt. Mi történik abban az esetben, ha a munkavállaló váltani akar a kétéves kötelező foglalkoztatási idő alatt? A felmondás hogyan alakul ilyen esetben a dolgozó részéről, őt is terheli a kétéves kötöttség? Kiköthető-e próbaidő, vagy a munkába lépéskor azonnal megkezdődik a kétéves ciklus?

A munkáltató akáralkalmazottja bérének 100 százalékáig is kaphat támogatást, ha legalább 6 hónapja, pályakezdő esetében 3 hónapja alkalmaz álláskeresőt. A támogatást legfeljebb 1 évig folyósítják. A munkavállaló a munkaviszonyt munkavállalói rendes felmondással bármikor megszüntetheti. Vele szemben ilyenkor sincs semmilyen korlátozás vagy szankció. A próbaidő kiköthető, a próba idő alatt pedig bármelyik fél megszüntetheti a munkaviszonyt indoklás nélkül. A támogatás csak a foglalkoztatás tényleges ideje alatt jár.

"kalea"

Három évi pereskedés után a fellebbviteli bíróság által hozott jogerős ítélet szerint jogtalanul bocsátott ela volt munkáltatóm. A bíróság megítélte az elmaradt bér és járulékainak, a kért nem vagyoni kártérítésnek és a sérelmi díjnak, a perköltségnek és az illetéknek, továbbá a késedelmi kamatoknak a részemre történő megfizetését. Elbocsátásom óta nem tudtam elhelyezkedni, csak vállalkozóként tudtam dolgozni. Kérdésem, hogy a kifizetés évében, azaz az idén érvényes adózási szabályok szerint kell az összegből adóznom, vagy visszamenőleg módosítva a 2003, 2004. és 2005. évi adóbevallásokat?

Az szja törvény szerint adózni a tényleges kifizetéskor kell. Nincs lehetőség a bevétel több évre való visszamenőleges „szétterítésére". A nem vagyoni kártérítés egyébként adómentes, az illeték pedig az államot illeti meg.

"zsuzsó"

Tanulmányi szerződéssel kapcsolatban kérdezném: mit jelent, hogy a a munkáltatónak "belátható időn belül", új munkakört kell adnia, ha a tanulmányi szerződésben ez szerepel? Meddig kell várnom, hogy új munkahelyet kereshessek visszafizetési kötelezettség nélkül? A tanulmányi szerződésemben az szerepel, hogy 2006. december 31-ig kell megszereznem a végzettséget, de én már március végén államvizsgáztam, és április 24-én már bemutatom a diplomám a munkáltatónak. Honnan számítjuk a "belátható időt", decembertől, vagy a diploma bemutatásától?A tanulmányi szerződésben a munkáltató nem köteles vállalni, hogy az alkalmazottat a megszerzett képesítésnek megfelelő munkakörben foglalkoztatja tovább. Ha ezt mégis vállalja,  köteles az új munkakör biztosítására. Ennek elmulasztása miatt a munkavállaló rendkívüli felmondással meg is szüntetheti a munkaviszonyát. A „belátható időn belül” történő munkakör felajánlása egy 1994-es Legfelsőbb Bírósági eseti döntésből kiindulva nem lehet több 3-4 hónapnál. Amennyiben a diploma bemutatását követően ettől a munkáltató bizonyítható módon elzárkózik, a munkavállaló azonnal léphet. Az Ön által megjelölt 2006.12.31-i dátum a határidő utolsó napját jelöli, azaz ha előbb teljesíti a vállalt kötelezettségét, akkortól számítva intézkednie kell a munkáltatónak az előzőekben meghatározott „belátható időn belül”.

 Tegye fel munkajoggal kapcsolatos kérdését a fórumon! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett