szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Indokolatlanulkorlátozta a márkán belüli versenyt az Unilever Magyarország Kft. állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a március 30-án megtartott tárgyaláson hozott határozatában.

A határozat utal arra, hogy az Unilever Magyarország Kft. kizárólagos megállapodásokat kötött jégkrémjeinek viszontértékesítésére 17 forgalmazóval és a szerződések megtiltották a forgalmazók számára, hogy a számukra kijelölt területen kívül forgalmazzák, illetve szállítsák az Unilever jégkrémjeit.
 
A magyar versenytörvény és az európai versenyjogi szabályok rendelkezései szerint jogellenes, ha a vállalkozások olyan vertikális megállapodásokat kötnek, amelyek szerint a szállítók vevője nem szolgálhat ki olyan vevőt, aki őt szállítási igényeivel megkeresi. 
   
A versenytanács szerint azonban e magatartás csekély mértékben sérti a versenyjogot, ezért a testület nem tartotta szükségesnek a bírság kiszabását. A szóban forgó verseny felügyeleti eljárásban a GVH versenytanácsának határozata azt jelzi, hogy a szerződések megkötésekor körültekintően kell eljárniuk és csak olyan megállapodást köthetnek, amelyek nem korlátozzák indokolatlanul a felek piaci tevékenységét - tájékoztat a közlemény.
   
Boródi Attila, az Unilever Magyarország Kft. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy a kérdéses szerződéseket a Gazdasági Versenyhivatal 2 éven keresztül vizsgálta és ezt követően hozta meg döntését. 
   
A szakember közölte: az Unilever Magyarország Kft. nem folytatott olyan gyakorlatot, hogy a disztribúciós partnerei ne szállíthattak volna megrendelés esetén saját szállítási körzetükön kívüli megrendelőknek. Ezt igazolni is tudta. 
   
Boródi Attila szerint ezért is született a GVH versenytanácsának azon döntése, miszerint felhívja a cég figyelmét az esetlegesen helytelen gyakorlat elkerülésére, ezért nem is büntette meg a vállalatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

UNILEVER-GYÁRBEZÁRÁS

Június végén bezárja rákospalotai margaringyárát a brit-holland Unilever cég hazai leányvállalata.

MTI Társadalom

Jogsértő az Unilever reklámja

Jogsértő az Unilever Dove Intenzív krémjének televíziós és nyomtatott reklámja, a Versenytanács megtiltotta a reklám sugárzását - tette közzé a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Versenytanács 2006. január 30-i határozatát kedden.

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés