szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kelet-Európa alacsonyabb béreket és vállalati adókat kínál - állapította meg pénteken megjelent legfrissebb számában a Format című osztrák gazdasági hetilap.

Az újság táblázatban hasonlította össze a kontinens kétfelének néhány országában alkalmazott vállalati adókat, valamint a havi bruttó átlagbéreket, és ezek a rangsorok igazolják a lap megállapítását.

A Formatban ismertetett táblázat szerint Németországban például 38,4 százalék a törvényben szabályozott vállalati társasági adó, a tényleges átlag azonban 33,5 százalékos. Olaszországban viszont 37,25, illetve 31,5, Ausztriában 25, illetve 22,4, Szlovéniában 25, illetve 19,5, Csehországban 24, illetve 20,2, Szlovákiában 19, illetve 16,2, Lengyelországban 19, illetve 16,7, míg az utolsó
helyre tett Magyarországon 17,25, illetve 15,8 százalék.

Az átlagos bruttó havi béreket tekintve Ausztria került az osztrák lap táblázatának az élére 2429 euróval. Mögötte Szlovénia 1082, majd Horvátország 743, Magyarország 541, Csehország 531, Lengyelország 501, Észtország 430, Szlovákia 346, Litvánia 306, Lettország 298, Románia 179, legvégül pedig Bulgária áll 140 euróval.

A lap írásának címében úgy fogalmazott, hogy Európa Keleten fekszik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2006-os esztendő jó évet jelent a kelet-európai ipar szempontjából, Románia és Bulgária EU-csatlakozásával és a Balkán előtti új távlatokkal növekednek az esélyek a térségben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A Fidesz a társasági adó csökkentését javasolja

A Fidesz támogatja, hogy a bankok és pénzintézetek esetében jövőre nyolc százalékkal emelkedjen a társasági adó. Ugyanakkor azt javasolja, hogy ezzel párhuzamosan nyolc százalékkal csökkentsék a kis- és középvállalkozók társasági adóját.

Gazdaság

Ausztria keleti szomszédaihoz igazítja társasági adóját

Jövőre Ausztria 25 százalékra csökkenti a társasági adó jelenleg 34 százalékos mértékét. Ezzel az osztrák kormány reményei szerint az ország adózási szempontból összemérhető lesz az alacsonyabb adókulcsokat kínáló keleti szomszédaival.

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival