Tetszett a cikk?

A múlt évhez képest több felszámolás és végelszámolás indult különösen a kis cégek, kényszervállalkozások ellen – írja a Világgazdaság.

 
Az év első három hónapjában a 13,5 százalékkal több felszámolás és 19 százalékkal több végelszámolás indult, mint a tavalyi év azonos időszakában - derül ki a Creditreform felméréséből.

A szakértők szerint ebben közrejátszik az is, hogy sok - a cégbíróságok által törvényességi felügyeleti eljárásban lefolytatott - végelszámolási eljárásból lesz felszámolás. Eközben mind kevesebb - március végéig csupán nyolc - csődeljárás indul, ez elvileg a cég megmentését szolgálná, ám a tapasztalatok alapján kétségkívül többnyire eredménytelen erőfeszítés.

Filip György, a Felszámolók Országos Egyesületének alelnöke szerint is elsősorban a törvényi célokon, alapelveken kell fordítani akként, hogy a bajba jutott cég időben, akkor kapjon lehetőséget a csődnyitásra, amikor még van vagyona, és így nagyobb az esélye is a rentábilis működés helyreállítására. Az alelnök emlékeztetett arra, hogy már hoszszú évek óta vagyontalan vállalkozások ellen folyik a felszámolások több mint 90 százaléka.

Közben folynak az új törvény előkészületei. A csődhelyzetbe került cég sorsát egyértelműen a hitelezők döntenék el, így ők határozhatnának a reorganizációról vagy a felszámolásról. Mód lenne arra is, hogy a társaság akkor kezdeményezze a csődnyitást, mielőtt még fizetésképtelenné válna.

Filip György úgy vélekedett: az idevágó rendelkezések - köztük a wrongful trading, vagyis a jogellenes cég-továbbműködtetés, valamint a rosszhiszemű vagyonátruházás előírásainak - megerősítésével akadályozható csak meg a vállalati vagyon kimentése és a kötelező öncsőd érvényesítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Csődöt mondanak

Tavaly 5,8 százalékkal több hazai cég vált fizetésképtelenné, mint 2003-ban. Mintegy 13 ezer volt közül a legtöbben a kereskedelmi és az építőipari szektorból kerültek ki - áll a Coface Hungary elemzésében.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Válságterv csőd ellen

A kisebb cégek 90 százaléka csődközeli helyzetből indul, és nem segítenek rajtuk a nagy fogásnak tűnő üzletek sem. Adósságuk törlesztése helyett újabb tartozásokat generálnak, így gyakran maguk is a körbetartozási kényszerpálya részeseivé válnak. Mi az, amit egy cég tehet a csőd szélén? Először is ne feledkezzen meg a válságtervről. A tervszerűtlenség, tekintélyelvűség, nemtörődömség rosszul értelmezett tulajdonosi szemlélet – magyarázta Dr. Kovács István cégtanácsos, aki néhány praktikus tanáccsal szolgál a válságterv elkészítését illetően.

MTI Vállalkozás

Kevesebb cég ment csődbe

Négy év óta első ízben csökkent tavaly a vállalati csődök száma Nyugat-Európában. Több lett viszont a fizetésképtelen háztartás - tette közzé felmérésének eredményeit a német Creditreform.

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában