szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jacques Chirac francia köztársasági elnök hivatala bejelentette hétfőn, hogy új jogszabályt hoznak a hevesen vitatott első munkavállalási törvény helyett "a nehéz helzetben lévő fiatalok szakmai beilleszkedésének érdekében".

A döntést Chirac, Dominique de Villepin miniszterelnök, Nicolas Sarkozy belügyminiszter, valamint a francia parlamenti pártok frakcióvezetői és a jobboldali kormánytöbbség vezetőinek tanácskozása után hozták.

A közlemény szerint az államfő úgy döntött, hogy módosítja az esélyegyenlőségről szóló törvény 8. cikkelyét, amelynek alapján a közel három hónapja tartó belpolitikai válságot, milliós nagyságú tömegtüntetéseket kiváltó első munkavállalási törvény született.

A Franciaországban CPE rövidítéssel elhíresült törvény nagy felháborodást váltott ki az ellenzék, a diákmozgalmak és a szakszervezetek körében. Lehetőséget adott ugyanis a 26 éven aluli első munkavállalót alkalmazóknak, hogy két éven belül minden indoklás nélkül felmondjanak a fiatal dolgozóknak. Környezete szerint az új rendelkezés javaslatát a köztársasági elnöki álmokat dédelgető, Villepinnel rivalizáló Sárközy ajánlotta Chiracnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket