szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A körbetartozások megfékezését szolgálja az a megállapodás, amelyet szerdán, Budapesten írt alá a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége nevében Varjasné Székely Éva és Kiss Imre, az Eye Watch Global Network Kft. ügyvezetője.

A megállapodás lényege, hogy a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) tagjai kedvezményes tarifával csatlakozhatnak a társaság által működtetett információs rendszerhez. A normál tarifa egyébként évi 10 millió forint árbevétel alatt havi 3500 forint, de 200 millió felett már 22 ezer forintot kell fizetni a szolgáltatásért.

A Eye Watch Global Network a tartozási láncok kialakulásának megakadályozására hozott létre és működtet információs rendszert, amely jelenleg 34000 vállalkozás fizetési gyakorlatát teszi láthatóvá. Az Eye Watch rendszere több elemből áll. Az információs rendszerbe minden részvevő köteles hetente frissíteni a neki ki nem fizetett összeget. Az adatbáziskezelő értesíti a nem fizető céget, hogy 15 napon belül reagáljon az információra, mert ha nem teszi, akkor felkerül az adatbázisba. Önmagában erre a levélre egyharmaduk fizet. A 34 ezer, negatív információval rendelkező cég olyan rendszerben jelenik meg, hogy végig követni lehet az adósság-láncot, így a tartozások engedményezhetők. Ennek tipikus eszköze a faktorálás (ebben is segít a cég).

Kiss Imre kitért arra, hogy a nagy – elsősorban multinacionális – társaságok megtiltják a számlavezető bankjuknak, hogy hozzájáruljon a tartozásuk faktorálásához. Ez jogilag nonszensz, de a bankok nem akarják elveszíteni a nagy forgalmú ügyfelüket. Egyébként mára kialakult az a gyakorlat, hogy a megrendelő maga "faktorál", ráadásul drágábban mint a szakcégek. Ennek az a technikája, hogy a 60 napos fizetési határidőt hajlandó lehozni mondjuk 30 napra, de ezért levon a tartozásából 5 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére