szerző:
MTI

A vállalkozások finanszírozását segítő hitelprogramokban az utóbbi négy évben 75 ezer vállalkozás 612 milliárd forint hitelt, tőkét, pályázati pénzt kapott - hangsúlyozta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, a 25 millió hitel felvételét lehetővé tevő Széchenyi Kártya bevezetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a KA-VOSZ irodák április 10-étől fogadják be a 11-25 millió forintos Széchenyi Kártya igényeket, az első kártyák kibocsátására - bankonként eltérően - április közepe és május eleje között kerül sor. A 11-25 millió forintos kártya igényléséhez a többi kártyára jellemző feltétel mellett speciális elvárások is vonatkoznak. A sajtótájékoztatón Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter oklevelet adott át Vinkó Andreának, a Home Kft. ügyvezetőjének a 25 millió forintos Széchenyi Kártya első igénylőjének.

A miniszter abból az alkalomból, hogy a Széchenyi Kártyát igénylők száma elérte az 55 ezret, a bankok képviselőivel közösen jelképes Széchenyi Kártyát nyújtott át Takács Kálmánnak, a Weaver's Invest Bt. ügyvezetőjének, Szabó Attilának, a Robinex Kft. ügyvezetőjének, Rózsa Lászlónak, a Romella Kft. ügyvezetőjének, Papp Gyulának, a Bau-for Építőipari és Szolgáltató Bt. ügyvezetőjének, valamint Krassóy Csabának, az Angie Kft. ügyvezetőjének.
 
Kóka János a Széchenyi Kártyával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány elősegítette a vállalkozókat terhelő díjak kedvezőbbé tételét a bankok közötti verseny megteremtésével. Krisán László, a KA-VOSZ Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Széchenyi Kártyával cél a működőképes vállalkozások továbblépésének támogatása. Tájékoztatása szerint eddig 73 ezer Széchenyi Kártyát igényeltek az indulás óta. Az 55 ezer átadott kártya révén 237 milliárd forint hitelt igényeltek a vállalkozások. A szigorú rendszer következtében eddig a vállalkozások 2 százalékánál volt gond a hitel visszafizetésével.
   
Összehasonlításként Kóka János elmondta: az ezt megelőző négy évben 18 ezer vállalkozás kapott 71 milliárd forintnyi pályázati pénzt, hitelt, tőkét. A miniszter úgy ítélt meg, hogy a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelfelvevő képessége az utóbbi években növekedett, jelenleg a kkv-k 3 ezer milliárd forintnyi külső forrást tudnak bevonni növekedésük finanszírozására.
   
A szaktárca vezetője ismertette: számításuk szerint a következő hét évben az európai uniós pályázati források közül gazdaságfejlesztésre magyarországi társfinanszírozással együtt 2,5 ezer milliárd forint jut. Kóka János elmondta, hogy az utóbbi négy évben külföldi befektetések révén Magyarországon 16-18 ezer új munkahely keletkezett, és emellett 30-40 ezer új munkahely jött létre a kis- és középvállalkozásoknál. Emögött húzódik meg, hogy a magyar kkv-k megkapták a lehetőségét, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi
gazdaságba.
   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kóka: beruházási hitellel bővül a Széchenyi-kártya

A Széchenyi-kártyára felvett hiteleiket beruházási hitellel egészíthetik ki a vállalkozók, amelyeket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) refinanszírozása mellett a kamara közreműködésével helyezhetnek ki - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Felülvizsgálják a Széchenyi-terv kifizetéseit

A Széchenyi terv dokumentációja, s az ezzel kapcsolatos számítógépes nyilvántartások hiányosak. Kóka János gazdasági-közlekedési miniszter vizsgálatot rendelt el egyes beruházások támogatását illetően. Nem fogadja el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi vizsgálatának eredményeit sem, melyek nem találtak szabálytalanságot.

MTI Vállalkozás

Csökkentették a Széchenyi Kártya garanciadíját

A Hitelgarancia Zrt. a mai napon 1,8 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a Széchenyi Kártya hitelekre vállalt garancia-díjat, mérséklődnek a programban résztvevő bankok kamatai is. Nemcsak az új kártya tulajdonosai, hanem a szerződésüket meghosszabbító vállalkozók is jól járnak.

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Vigasztalja Orbán a kézilabda-válogatottat

Vigasztalja Orbán a kézilabda-válogatottat

Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit

Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit

Fellőtték a két magyar műholdat

Fellőtték a két magyar műholdat

Egészségügyi központot épít tao-támogatásból Tállai András focicsapata Mezőkövesden

Egészségügyi központot épít tao-támogatásból Tállai András focicsapata Mezőkövesden

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák