szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az informatikai szektor egy növekedés előtt álló ágazat, amelynek alacsony eszközállománya és nagy tőkeigénye speciális finanszírozást igényelhet - mondta a Budapesti Értéktőzsde elnöke az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) üzleti fórumán. Ilyen többek között a még nem túlzottan népszerű kockázati tőke, vagy megoldás lehet a cég tőzsdei bevezetése is. Ez utóbbi nemcsak új üzleti partnerek bevonását, hanem a banki hitelhez jutást is megkönnyítheti.

Szalay-Berzeviczy Attila a budapesti értéktőzsde elnöke arrahívta fel a figyelmet, hogy a banki hitelek esetében az IT-cégek nehezebb helyzetben vannak, mivel általában egy "ötletet" akarnak finanszírozni. Ilyenkor a kockázati-, a magántőke vagy a tőzsdei bevezetés lehet a megoldás. A társaságoknak akkor érdemes tőzsdére lépniük, ha a menedzsmentnek nem tudják értékesíteni a részvényeket, ha a vállalat tőkepiaci értéke meghaladja a 2-2,5 milliárd forintot, és a közkézhányad is megfelelő.

Ugyanakkor szerinte a Magyarországon még kevéssé elterjedt kockázati tőke bevonása kisebb cégeknél célravezető lehet. Ilyenkor a befektetők magasabb hozam reményében a pénzükért tulajdonrészt szereznek a cégben, ezzel gyakran a cég vezetésébe is beleszólást kapnak. A tőzsdére készülő cégek számára fórumot, tanulási lehetőséget és a tőzsde világába való betekintést biztosít a Tőkeképes Cégek Klubja, amelynek marketing-szerepe sem mellékes - említette meg a BÉT elnöke.
 
A klub tagjai közül tavaly tőzsdére került vállalatok egyike informatikai cégként lépett be a tőzsdére, és remélik, hogy több magyar cég bocsátja ki részvényeit a BÉT-en. Ismertetése szerint jelenleg 16 nyilvános, és 40 nem publikus tagja van a BÉT nem kötelező előszobájának is nevezett klubnak. A tőzsdei bevezetés az utóbbi időben az uniós rendelkezéseknek köszönhetően is könnyebb lett, és a gazdasági tárca által a tőzsdére lépés költségeinek csökkentésére létrehozott 100 millió forintos alap is segíti a cégeket.
   
A tőzsdei bevezetés előnyei között említette az elnök, hogy ismertséget biztosít, emiatt pedig az új üzleti partnerek bevonását és a banki hitelfelvételt is könnyebbé teszi.A fórumon előadást tartó pénzügyi tanácsadócégek képviselői azt hangsúlyozták, hogy a vállalatoknak megfelelő üzleti tervvel, világos célokkal kell felkeresniük a befektetőket a siker érdekében. Kovács Zoltán az IVSZ elnöke elmondta: a tapasztalatcsere és az IT-vállalatok inspirálása a céljuk üzleti fórumsorozatukkal, amely a Cégecskegyorsító reggeli elnevezést kapta. A sorozatot amerikai mintára és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával szervezik, a következő találkozó témája a vállalatvezetés, a menedzsment és a humánerőforrás kérdése lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödéssel nyitott a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 206,55 pontos emelkedéssel, 22716,89 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 0,92 százalékos erősödés. Az elemzők előzőleg bizonytalan kereskedést vártak a Budapesti Értéktőzsdén.

MTI Gazdaság

Alacsony forgalom, kivárás a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 121,74 pontos csökkenéssel, 22898,83 ponton zárt hétfőn, a pénteki záró értékhez képest ez 0,53 százalékos gyengülés. A forgalom nagy részét Mol részvények átkötése adta.

MTI Gazdaság

Gyengén indított a tőzsde

A BUX 99,72 pontos csökkenéssel, 22 717,60 ponton nyitott szerdán. Ez 0,44 százalékos gyengülés a keddi záróértékhez képest.

MTI Gazdaság

Gyenge pénteki kezdés várható a tőzsdén

Londoni értékpapír-forgalmazók szerint az európai részvénypiacok pénteken gyengén kezdhetnek, a kereskedők várják a márciusi amerikai foglalkoztatási adatokat, ami iránymutatást adhat arra vonatkozóan, hogy a Fed véget vet e a kamatemelési folyamatnak.

MTI Gazdaság

Tőzsde: gyenge kezdés várható

Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacok csütörtökön gyengén kezdhetnek, a kereskedők várják, milyen döntést hoz a kamatokról az Európai Központi Bank.

MTI Nemzetközi gazdaság

Emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken

A nagy nyugat-európai részvénypiacok pénteken a várttal ellentétben fölfelé indultak. A korábbi vállalategyesülési hírek ugyan kifutottak - ezért az elemzők péntekre már visszaesést vártak -, de újabbak jelentek meg, például arról, hogy a Zurich Financialt megveszik. A pénzügyi szolgáltató 10 százalékkal drágult, átlagosan 2 százalékkal felhúzva az európai biztosítók jegyzéseit.

MTI Gazdaság

Milyen hatással lesz a választás a tőzsdére?

Piaci elemzők szerint kivárás vagy gyengülés valószínű hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén elsősorban a héten megjelenő fontos makrogazdasági adatok miatt, a választás első fordulójának eredménye kevésbé meghatározó a részvénypiac mozgására.

MTI Gazdaság

Erősödéssel nyitott a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,37 pontos emelkedéssel, 22890,51 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 0,27 százalékos erősödés. Az elemzők egyhe emelkedést várnak a csütörtöki kereskedési napon.

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Meglátogatta Orbán Viktort a Roszatom vezérigazgatója

Meglátogatta Orbán Viktort a Roszatom vezérigazgatója