szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezárult a 2004-2006. évi első Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP) pályázati szakasza, és folyamatos a projektek megvalósítása - derült ki a programban közreműködő szervezet, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság értékeléséből.

A programban érintett kedvezményezettek majdnem fele már azidén befejezi a fejlesztését, képzését, korszerűsítését. A közreműködő szervezet szerint a program megvalósításában szükség van a szoros kapcsolattartásra, mivel még ebben az évben több mint 1.300 kifizetést,  849 monitoring látogatást kell
lebonyolítaniuk, mindez 485 helyszíni ellenőrzéssel kiegészítve.

A VÁTI becslése szerint az alapos és gondos előkészítés ellenére 2006-ban több mint 700 szerződés módosítására lehet számítani. A ROP irányító hatóság adatai szerint a programban 2004-2006 közötti időszakra rendelkezésre álló 107,14 milliárd forint összegű keret 107 százaléka - 114,5 milliárd forint - lekötésre került, és ennek 90 százalékára - 95,95 milliárd forintra - már szerződést
kötöttek a központi programokkal együtt.
   
A ROP-ra 2.233 pályázatot adtak be, ebből 2.031 nyílt pályázatos felhívásra érkezett. A támogatási döntéssel rendelkező pályázatok száma - központi programok nélkül - 513, támogatási értéke pedig 104,66 milliárd forint. A szerződött pályázatok száma 391, a támogatási értéke 86,08 milliárd forint. A szerződött  fejlesztési projektekből 86 turisztikai, 74 útfejlesztési, 30 város-rehabilitációs, 98 óvodai és alapfokú oktatási intézmény-fejlesztési beruházási, 103 képzési- és foglalkoztatási projekt.
   
A legkisebb megítélt támogatás 9 millió forint, a legnagyobb megítélt támogatás 1,5 milliárd forint. Szerződéssel rendelkező fejlesztések teljes projektköltsége
100,53 milliárd forint. A támogatási arány 26 és 100 százalék között van. Az átlagos támogatási arány 85,62 százalék. A szerződött projekthez hozzáadott önerő 14,53 milliárd forint. A ROP-ban szerződött központi projektek száma 13, amelynek támogatási értéke 10,1 milliárd forint.
   
Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló ROP célja a kiegyensúlyozott területi fejlődés elősegítése, az országon belül különböző területi - főváros-vidék, regionális, kistérségi - szinteken megfigyelhető társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek felszámolása. A program olyan fejlesztésekre koncentrál, amelyek elsősorban a régiók területi sajátosságaihoz illeszkedve, az eltérő földrajzi, gazdasági, kulturális adottságokból kiindulva szolgálják a helyi, regionális érdekeket és a helyi, kistérségi szereplők részvételével valósulnak meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Már letölthető a négymillárd forintos pályázat

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) GVOP Irányító Hatósága meghirdeti a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztését támogató pályázat negyedik szakaszát; a nyertes projektek támogatására rendelkezésre álló összeg 4 milliárd forint.

Vállalkozás

Kimerült a logisztikai pályázatok kerete

A logisztikai szolgáltatásokat nyújtó kis- és középvállalkozások az elmúlt két évben olyan sikerrel pályáztak az állami támogatásokra, hogy határidő előtt kimerítették a rendelkezésekre álló kereteket. Jövő évtől kezdve, a második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT II) keretében azonban többszáz milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. Nem árt felkészülniük a pályázatok elnyeréséhez vezető buktatókkal teli útra.

hvg.hu Gazdaság

Ablakpályázat: tegyük takarékosabbá lakásunkat

A régebben épült magánházak tulajdonosai ismét pályázhatnak lakásuk energiatakarékossági felújítására - jelentette be Kóka János gazdasági miniszter. Két pályázat közül is választhatunk, az egyik a lakossági energiamegtakarítás támogatását, a másik a megújuló energiaforrások bővítését szolgálja.

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban

Laborban előállított csirkehús kerül forgalomba Szingapúrban