szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cégvásárlás hasonló a tőzsdéhez, amennyiben jövőt vásárolunk. A vevő szándéka általában a piacszerzés. A vétel előnye, hogy egy meglévő kapcsolatrendszerrel és piaccal rendelkező és rendszeres cash-flow-t termelő vállalkozáshoz jut az új tulajdonos. Áttekintés előnyökről és hátrányokról.

© sxc.hu
A kisvállalkozások közül - tőkehiányukból adódóan - kevesen képesek nagyot ugrani, növelni piacukat. A szektorban az akvizíció tud rendet teremteni – legalábbis  Fekete István szerint, aki a Hungarian Interim Management vezetési tanácsadó  egyik alapítója. Magyarországon szerinte kezdeti, de komoly fellendülési szakaszban van a cégvásárlás intézménye, mivel a nagyobb cégeknek szüksége van a kicsik által már birtokolt piacra.

Cégvásárlással egyből piaci részesedést lehet szerezni a megvásárolt vállalkozás működési területén. A kezdő üzletemberek így hamarabb képesek bevétellé alakítani ötleteiket, elképzeléseiket – mondja D. Kovács István, a ScanDex Vezetési Információs és Vagyonkezelési Tanácsadó Kft – közismertebb nevén a Cégalku cégtanácsosa. Itthon a 2-3 éves, stabil árbevételű, nyereséges cégek iránt nagy a kereslet.

Egy már bevezetett vállalkozásnak ugyanis a bankok könnyebben adnak hitelt, amiből a vételár egy része finanszírozható. Tulajdonosváltáskor ugyan egyes bankok hat hónapot várnak, de ezen idő leteltével már nagyobb az esély a hitelhez jutásra. Egy, netán több pályázat elnyerése, vagy egy tenderen történő sikeres szereplés hosszú távra biztosíthatja egy vállalkozás nyereséges működését. Főleg az utóbbiak során fordul elő, hogy a kiírásban előírják, hogy egy bizonyos működési idő szükséges a részvételhez. Ilyenkor a cégvásárlás jelentheti egy megbízás megszerzését. 
 

Előnyök és hátrányok (Oldaltörés)

Egy vállalkozás elindítása költségekkel jár, függetlenül attól, hogy  új cégről, vagy egy működő megvásárlásáról van szó. A cégvásárlás előnye, hogy létező kapcsolatrendszerrel és piaccal rendelkező és rendszeres cash-flow-t termelő vállalkozáshoz jut a vevő.

Tevékenység

Alapítás

Alapítás

Cégvásárlás

Cégvásárlás

Társasági forma

Bt

Kft

Bt

Kft

Cégbejegyzési kérelem illetéke

50 ezer forint

100 ezer forint

-

-

Közzétételi díj

14 ezer Ft

25 ezer Ft

7 ezer Ft

15 ezer Ft

Változásbejegyzés illetéke

-

-

8 e

8 e

Közjegyző díja, (aláírási címpéldány)

4500 Ft

4500 Ft

4500 Ft

4500 Ft

Ügyvédi díj

Van, megegyezés szerit

Van, megegyezés szerit

Van, megegyezés szerit

Van, megegyezés szeritFontos információ egy cégről, hogy mennyi profitot termelt az elmúlt években. A vételárnak tartalmaznia kell az eladó következő pár évre tervezett nyereségét, ugyanis így válik érdekelté az eladásban. Befolyásolja még a vételárat a cég papírjaiból kiolvasható eszközérték, amelyet a meglévő kötelezettségekkel csökkentenek. A cégvásárlással lehetőség nyílik az eladó vállalkozás ingatlanjainak és ingóságainak kedvező feltételekkel történő megvételére. Ilyenkor az áru ellenértékét a már megtermelt profitból, és nem a hitelből kell kiegyenlíteni.

Természetesen előzetes felmérést kell készíteni, amely kitér a konkurencia elemzésére, a kereskedelmi egység megvizsgálására. Egy eladásra kínált cég kapcsán a vételi szándékkal fellépőnek először mégis azt kell megvizsgálnia, hogy az miért eladó. Ennek számtalan oka lehet. Gyakori, hogy személyi, jogszabályi változások történnek, de maga a piac is megváltozhat. Megszűnhet az a lehetőség, amely miatt a tulajdonos a vállalkozást létrehozta, vagy csak egyszerűen nem jön be az üzlet. Ha nem működik a cég, akkor meg kell tudni, hogy mi okozta ezt a helyzetet. Érdemes, sőt mi több, kötelező a vétel előtt megvizsgálni a pénzügyi és gazdasági adatokat és engedélyt kérni cégelemzéshez.

Egyre többet hallani cégközvetítőkről, amelyek tevékenységükért tetemes összegeket kértek el, miközben az elvárható szolgáltatási minimumot sem teljesítették. Ilyenkor az „iroda” akár egy vendéglátóhely is lehet, vagy esetleg csak telefonon köttetik az üzlet. Ezért kerülni kell az ilyen gyanús ügymenetet. A potom pénzért kínált cég pedig feltételezhetően problémákkal küszködik, ezért is érdemes körültekintően eljárni.

Majoros Ferenc

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Kevesebb támogatás külföldi cégalapításhoz

Michael Glos német gazdasági miniszter meg szeretné akadályozni, hogy hasznot húzzanak az EU-támogatásból azok a cégek, amelyek termelésüket az úgymond olcsóbb közép- és kelet-európai országokba helyezik át. A beruházások küszöbértéket 25 millió euróban állapítaná meg.

hvg.hu Vállalkozás

Támogatják a cégek távol-keleti piacra jutását

Magyarország idén először kapcsolódhat az Európai Bizottság által kiírt pályázathoz, az Európai Unióban több mint 25 éve sikeresen működő Executive Training Programme-hoz (ETP). Magyarországon a programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja. A cégek június elejéig jelentkezhetnek.

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott