szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig 33 ezer magánszemély és vállalkozó regisztráltatta magát valamelyik okmányirodában 96 ezer vállalkozás nevében, ami jóval több az erre kötelezettek számánál - jelentette be Futó Iván, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese.

A május 1-től elektronikus adóbevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett mintegy 51 ezer cég és magánvállalkozó közül azonban 18 ezer még nem regisztráltatta magát, holott ennek hiányában nem tudják majd bevallásukat benyújtani május 12-én.

Erre egyébként a hét végéig van módjuk, ugyanis a regisztráció határideje április 30., aminek megtörténtét nyolc napon belül be kell jelenteni az adóhatóságnak. 
  
Az APEH statisztikái szerint április 19-20-án 90 ezer bevallás érkezett, ennek fele a chipkártyával aláíró tízezres legnagyobb adózói körből, másik fele pedig az ügyfélkapun keresztül, jelszavas rendszerben.
 
Az okmányirodai regisztrációval kapcsolatban segítséget lehet kérni a 189-es
ingyenesen hívható kormányzati zöld számon, az www.apeh.hu honlapon
valamint az APEH központi tájékoztatási vonalán, a 06-40-42-42-42-es
kék számon.
   
Az APEH statisztikái szerint április 19-20-án 90 ezer bevallás érkezett, ennek fele a csipkártyával aláíró körből ide tartozik a tízezer legnagyobb adózó, illetve a 450 kiemelt adózó, másik fele pedig az ügyfélkapun keresztül, jelszavas rendszerben.

Az elnökhelyettes kiemelte: míg tavaly 51 magánszemély nyújtotta be elektronikus úton adóbevallását, addig a idén április közepéig már 25 ezer. Mellettük 20 ezer vállalkozó is ezt az utat választotta, nekik ugyanis a múlt évben nem volt még erre  módjuk. A bevallások 61 százaléka az APEH honlapjáról letöltött nyomtatványokon érkezett. 
   
Májustól megszűnik a csipkártyás rendszer - emlékeztetett az elnökhelyettes. A kártyával rendelkezőknek nem kell az okmányirodában regisztráltatniuk magukat, ám a képviseleti megbízásról szóló bejelentést nekik is el kell juttatniuk az adóhivatalhoz. 
   
Az eddigi on-line kapcsolatot, amikor az ügyfelek közvetlenül az APEH portáljával álltak kapcsolatban, májustól az ügyfélkapun keresztül elérhető postafiók-rendszer váltja fel. Az ügyfél a bevallás benyújtásáról azonnal kap majd egy nyugtát, ez számít a bevallás időpontjának. Ha többszörös aláírás szükséges, a rendszer üzenetet küld arról, meddig kell jóváhagynia a többi aláírónak az ügyfélkapu portáljára jóváhagyásra kitett nyomtatványt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bakik adóbevallás kitöltésekor

Az adózó vállakozók meghatározott része ma éjfélig postán küldheti el éves bevallását, mivel az elektronikus bevallás egyelőre csupán a "felső tízezer" számára kötelező. A kitöltésnél elkövetett hibák akár 200 ezer forintba is kerülhetnek a pontatlanoknak.

MTI Gazdaság

APEH: népszerűek az elektronikus adóbevallások

Az államháztartással szemben fennálló egyes adó- és járulékkötelezettségekről szóló, több mint 223 ezer bevallás 55 százalékát internetes programmal töltötték ki és nyújtották be az adózók, 39 százalékát pedig elektronikus úton küldték be az idén.

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek