szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A domináns piaci pozíció miatti bírság eltörlését, illetve az Európai Bizottság által megállapított "korrekciós intézkedések" visszavonását próbálja elérni a Microsoft. Ez ügyben indított keresetét hétfőn kezdte tárgyalni az Európai Unió úgynevezett Elsőfokú Bírósága Luxembourgban.

Az Európai Bizottság 2004. március 24-én fogadta el a megtámadott és most tárgyalt határozatot. Ebben azt állapította meg, hogy a Microsoft megsértette az EU versenyszabályait, mivel visszaélt erőfölényével két tekintetben is, és emiatt több mint 497 millió euró versenybírságot szabott ki az amerikai cégóriásra.
   
A Microsoft az akkori határozat szerint a huzavona 1998-as kezdete óta megtagadta, hogy a versenytársak rendelkezésére bocsássa a munkacsoport-szerverek operációs rendszereinek piacán az együttes működtetéshez szükséges információkat. Nem tette lehetővé, hogy a versenytársak ezen információkat a Microsoft termékekkel versengő termékeik fejlesztésére és terjesztésére használják.

A kialakult helyzetet orvosolandó, korrekciós intézkedésként a brüsszeli bizottság arra utasította a Microsoftot, hogy minden olyan vállalkozás számára tegye hozzáférhetővé kliens-szerver, illetve szerver-szerver kommunikációs protokolljainak műszaki leírását, amelyek munkacsoport-szerverek operációs rendszereinek fejlesztésében és terjesztésében kívánnak részt venni. 

Brüsszel másik problémája az volt, hogy a Microsoft a Windows operációs rendszer hozzáférhetőségét a Windows Media Player lejátszó egyidejű megvételétől tette függővé. A bizottság megállapította, hogy ezen értékesítési gyakorlat a multimédia lejátszószoftverek piacán hatással volt a versenyre. Másik korrekciós intézkedésként a bizottság ezért arra utasította a Microsoftot, hogy bocsásson piacra egy Windows Media Player nélküli Windows-változatot, meghagyva mindazonáltal a lehetőséget arra, hogy a Windowst a Windows Media Playerrel együtt is forgalmazzák.

A Microsoft 2004 nyarán indított keresetet az Európai Bíróság tehermentesítésére létrehozott Elsőfokú Bíróság előtt a bizottság határozatának megsemmisítését kérve. Nem sokkal később a cég a brüsszeli határozatban meghatározott két korrekciós intézkedés végrehajtásának felfüggesztését is kérte, de ezt az Elsőfokú Bíróság elutasította.

A most kezdődött perben a Microsoft egyebek között azzal érvelt, hogy a Media Player nélküli Windows árusításával a bizottság olyan termék kínálására kívánja kényszeríteni, amely iránt nincs kereslet. A cég ügyvédje jelezte, hogy eddigi tapasztalataik szerint a nullához közelít a Media Player nélküli verziót keresők száma Európában. Emellett a lejátszó nélküli operációs rendszer nem üti
meg a cég termékeivel szembeni elvárásokat - tette hozzá. 
   
A Microsoft meggyőződése szerint erős a verseny a szektorban, és a fogyasztóknak lehetőségük van a választásra. A témával foglalkozó európai számítástechnikai szövetség (ECIS)közleménye szerint ugyanakkor a piaci dominancia továbbra is fennáll, és a Media Player pusztán a Windowshoz fűződő közvetlen kötődése miatt a leginkább alkalmazott lejátszó maradt. A héten lezajló bírósági meghallgatást követően ítélet csak a jövő év második felében várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Amerikában a kínai elnök, látogatás a Microsoftnál

A Boeing repülőgépgyártó vállalatnál és a Microsoft cégnél kezdte meg Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök egyesült államokbeli látogatását az északnyugati Seattle városában, George Bush amerikai elnök csütörtökön fogadja kínai vendégét a Fehér Házban.

hvg.hu Tech

Az Xbox 360 miatt perli a Lucent a Microsoftot

Az IT-cég azért indított keresetet a redmondi óriás ellen, mert állítólag új generációs játékkonzoljában olyan technológia található, amely sérti a Lucent egyik szabadalmát.

MTI/hvg.hu Tech

Intel-chipekkel szerelik a Microsoft új médialejátszóit

Az Intel adja majd azokhoz az új hordozható Microsoft médialejátszókhoz a chiptechnológiát , amelyek a jövő héten mutatkonak be a szélesebb nyilvánosság előtt, mint az iPod és a PlayStation portable konkurensei.

hvg.hu Világ

„Célozzon a Microsoft vagy az IBM felé!”

A New York Times háromszoros Pulitzer-díjas újságírójának összefoglalója a globalizáció teremtette, új, sosem látott jelenségekről. Az alábbiakban Thomas Friedman És mégis lapos a föld című könyvéből olvashatnak részleteket.

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

Törölné vagy újra elhalasztaná az olimpiát a japánok közel háromnegyede

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről