szerző:
MTI

A domináns piaci pozíció miatti bírság eltörlését, illetve az Európai Bizottság által megállapított "korrekciós intézkedések" visszavonását próbálja elérni a Microsoft. Ez ügyben indított keresetét hétfőn kezdte tárgyalni az Európai Unió úgynevezett Elsőfokú Bírósága Luxembourgban.

Az Európai Bizottság 2004. március 24-én fogadta el a megtámadott és most tárgyalt határozatot. Ebben azt állapította meg, hogy a Microsoft megsértette az EU versenyszabályait, mivel visszaélt erőfölényével két tekintetben is, és emiatt több mint 497 millió euró versenybírságot szabott ki az amerikai cégóriásra.
   
A Microsoft az akkori határozat szerint a huzavona 1998-as kezdete óta megtagadta, hogy a versenytársak rendelkezésére bocsássa a munkacsoport-szerverek operációs rendszereinek piacán az együttes működtetéshez szükséges információkat. Nem tette lehetővé, hogy a versenytársak ezen információkat a Microsoft termékekkel versengő termékeik fejlesztésére és terjesztésére használják.

A kialakult helyzetet orvosolandó, korrekciós intézkedésként a brüsszeli bizottság arra utasította a Microsoftot, hogy minden olyan vállalkozás számára tegye hozzáférhetővé kliens-szerver, illetve szerver-szerver kommunikációs protokolljainak műszaki leírását, amelyek munkacsoport-szerverek operációs rendszereinek fejlesztésében és terjesztésében kívánnak részt venni. 

Brüsszel másik problémája az volt, hogy a Microsoft a Windows operációs rendszer hozzáférhetőségét a Windows Media Player lejátszó egyidejű megvételétől tette függővé. A bizottság megállapította, hogy ezen értékesítési gyakorlat a multimédia lejátszószoftverek piacán hatással volt a versenyre. Másik korrekciós intézkedésként a bizottság ezért arra utasította a Microsoftot, hogy bocsásson piacra egy Windows Media Player nélküli Windows-változatot, meghagyva mindazonáltal a lehetőséget arra, hogy a Windowst a Windows Media Playerrel együtt is forgalmazzák.

A Microsoft 2004 nyarán indított keresetet az Európai Bíróság tehermentesítésére létrehozott Elsőfokú Bíróság előtt a bizottság határozatának megsemmisítését kérve. Nem sokkal később a cég a brüsszeli határozatban meghatározott két korrekciós intézkedés végrehajtásának felfüggesztését is kérte, de ezt az Elsőfokú Bíróság elutasította.

A most kezdődött perben a Microsoft egyebek között azzal érvelt, hogy a Media Player nélküli Windows árusításával a bizottság olyan termék kínálására kívánja kényszeríteni, amely iránt nincs kereslet. A cég ügyvédje jelezte, hogy eddigi tapasztalataik szerint a nullához közelít a Media Player nélküli verziót keresők száma Európában. Emellett a lejátszó nélküli operációs rendszer nem üti
meg a cég termékeivel szembeni elvárásokat - tette hozzá. 
   
A Microsoft meggyőződése szerint erős a verseny a szektorban, és a fogyasztóknak lehetőségük van a választásra. A témával foglalkozó európai számítástechnikai szövetség (ECIS)közleménye szerint ugyanakkor a piaci dominancia továbbra is fennáll, és a Media Player pusztán a Windowshoz fűződő közvetlen kötődése miatt a leginkább alkalmazott lejátszó maradt. A héten lezajló bírósági meghallgatást követően ítélet csak a jövő év második felében várható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Amerikában a kínai elnök, látogatás a Microsoftnál

A Boeing repülőgépgyártó vállalatnál és a Microsoft cégnél kezdte meg Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök egyesült államokbeli látogatását az északnyugati Seattle városában, George Bush amerikai elnök csütörtökön fogadja kínai vendégét a Fehér Házban.

hvg.hu Tech

Az Xbox 360 miatt perli a Lucent a Microsoftot

Az IT-cég azért indított keresetet a redmondi óriás ellen, mert állítólag új generációs játékkonzoljában olyan technológia található, amely sérti a Lucent egyik szabadalmát.

MTI/hvg.hu Tech

Intel-chipekkel szerelik a Microsoft új médialejátszóit

Az Intel adja majd azokhoz az új hordozható Microsoft médialejátszókhoz a chiptechnológiát , amelyek a jövő héten mutatkonak be a szélesebb nyilvánosság előtt, mint az iPod és a PlayStation portable konkurensei.

hvg.hu Világ

„Célozzon a Microsoft vagy az IBM felé!”

A New York Times háromszoros Pulitzer-díjas újságírójának összefoglalója a globalizáció teremtette, új, sosem látott jelenségekről. Az alábbiakban Thomas Friedman És mégis lapos a föld című könyvéből olvashatnak részleteket.

Orbán a HírTV-ben: a bevándorláspártiak mind elmennek szavazni

Orbán a HírTV-ben: a bevándorláspártiak mind elmennek szavazni

Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést

Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Három nap alatt már hatan haltak meg a Himalájában

Három nap alatt már hatan haltak meg a Himalájában

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége