szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Becslések szerint a szerzői jog megsértése miatt az érintett iparágakat évente nagyságrendileg 100 milliárd forint kár éri Magyarországon. A BSA szerint a jelenlegi arány 10 százalékpontos csökkenésével 2500 új munkahelyet lehetne teremteni.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő KözcélúAlapítvány (ASVA), a Business Software Alliance (BSA), a Szövetség a Szerzői Jogokért (ProArt) az április 26-i Szellemi Tulajdon Vilagnapjához kapcsolódóan a szerzői jogi tudatosság fontosságára hívták fel a figyelmet.

Szamosi Katalin, a BSA jogi képviselője hangsúlyozta, hogy kevésbé terjedt el még Magyarországon az a nézet, hogy a szellemi tulajdonon belül a szerzői jog ugyanolyan erős, mint bármely más tulajdonhoz való jog.
   
Magyarországon a teljes szerzői jogi ipar a gazdasági teljesítmény mintegy 9 százalékát teszi ki, és ebben az ágazatban az összes foglalkoztatott 8,7 százaléka, mintegy 278 ezer ember dolgozik. Mihály György, az ASVA kuratóriumi elnöke elmondta, hogy becslésük szerint a filmes iparágat Magyarországon mintegy 6-10 milliárd forint veszteség éri az illegális internetes letöltések, másolások miatt.

Az International Intellectual Property Alliance (IIPA) adatai szerint 2005-ben a magyarországi filmkalózkodás következtében 102 millió dollár veszteséget könyvelhet el a filmszakma. A ProArt adatai szerint a hanghordozók forgalma 1999-ben még mintegy 8,5 milliárd forintot tett ki Magyarországon, 2005-ben pedig 6 milliárd forintra csökkent. 
   
Szűts László, a ProArt elnöke szerint a forgalom visszaesése mögött az illegális másolás is meghúzódik. Az elnök hangsúlyozta: a hanghordozók előállításának költségét egyre nehezebb kitermelni, az alkotókat megfizetni, és egy idő után kérdésessé válik a zenei iparág létezése.

A BSA adatai szerint Magyarországon az illegális szoftverek arányának a jelenlegi 44 százalékról 34 százalékra csökkentése 4 év alatt 720 millió amerikai dollár bevételt eredményezne a magyar gazdaság számára, ezen belül több mint 480 millió dollárral növelné az informatikai iparág helyi forgalmát, és további 145 millió dollár adóbevételt jelentene a magyar nemzetgazdaságnak. A BSA szerint a 10 százalékpontos csökkentés akár 2.500 új számítástechnikai
munkahelyet teremtene a következő négy évben Magyarországon.
   
A sajtótájékoztatón a szerzői jogvédő szervezetek képviselői hangsúlyozták: a szellemi tulajdonhoz való jog tiszteletben tartása mellett társadalmi összefogásra is szükség van az illegális tevékenység elleni eredményes fellépéshez.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Kína lépéseket tesz a szoftver-kalózkodás ellen

Pekingben betiltják a szoftver nélkül árult személyi számítógépek - az úgynevezett "meztelen komputerek" - értékesítését, hogy ezzel kiiktassák a kalóz operációs rendszerek piacát.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Illegális szoftverhasználat: diákcsíny vagy bűncselekmény?

Miközben külföldön már lassan hagyománya van a szellemi tulajdon megsértése miatt kiszabott börtönbüntetéseknek, Magyarországon még a jogvédő szervezetek szerepét is megkérdőjelezik a felhasználók. Az illegális szoftverhasználat ellenőrzésére szakosodott BSA fellépése nemcsak a konkurencia, hanem már független szakemberek ellenérzését is kivívta. Az Üzleti Szoftver Szövetséget azonban nem veti vissza a negatív kritika, és tájékoztató kampánya folytatásáról számolt be a hvg.hu-nak.

MTI Tech

Nincs tökéletes szoftverhálózat-védelem?

Az európai vállalatok majdnem a fele úgy véli, hogy informatikai infrastruktúrája sohasem élvez 100 százalékos védelmet a szoftver- és a hálózati sérülékenységekkel szemben - derül ki a McAfee felmérésből.

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál