Tetszett a cikk?

A luxemburgi bíróság döntése értelmében uniós jogba ütközik, ha egy vállalat pénzben akarja megváltani a munkavállalónak járó, de a következő évre halasztott rendes szabadságát, írja Napi Gazdaság.

A munkavállalóknak joguk van a tényleges pihenéshez, pénzbeni megváltás csak a munkaviszony megszűnése esetén lehetséges. Az ítélet egyébként egy holland munkaügyi per nyomán született.

Az alkalmazott rendes szabadságához való joga ugyanis a közösségi szociális jog fontos alapelve. Ezt egy 1993-as direktíva évi négy hétben szab meg, és rögzíti, hogy a munkavállalóknak biztonságuk és egészségük hatékony védelme érdekében joguk van a tényleges pihenéshez.

A bíróság kimondta, hogy a szabadság akkor fejti ki a legteljesebben jótékony hatását a munkavállaló biztonságára és egészségére, ha az esedékesség évében veszik ki. Nem veszíti azonban el a munkavállaló biztonsága és egészsége szempontjából e jelentőségét akkor sem, ha később használjuk fel.

Az elhalasztott szabadság pénzbeli megváltásának lehetősége a rendes szabadságról való lemondásra ösztönzi a munkavállalót, és ez ellentétes az EU-joggal, függetlenül attól, hogy a munkaadó és alkalmazottja közötti szerződés megengedi-e.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Hogyan csökkenthető a munkavállaló kockázata?

Mikor kötelezhetik a hatóságok a munkavállalót jogszerűtlen foglalkoztatás miatt keletkezett adóhátralék megfizetésére? Elég megszüntetnie a szerződést, vagy be is kell jelentenie a megszűnést? A hvg.hu adószakértőjének válasza nem hagy kétséget a helyes döntést illetően.

Karrier

Munkavállaló és alvállalkozó azonos feladatra

A munkáltató csúcsidőben alvállalkozásban egyéni vállalkozókkal végezteti ugyanazt a munkát, melyre saját részlegeinek munkavállalói nem érnek rá. Milyen körülmények között minősül ez szabályos vállalkozási szerződésnek ?

Karrier

A munkavállaló tájékoztatása

A munkavállalóval kötött munkaszerződés a kötelező elemeken kívül tartalmazza az összes olyan adatot, amelyről a munkáltatónak írásbeli tájékoztatási kötelezettsége van a munkavállalóval szemben. A munkavállaló külön aláírja a munkaszerződést és azt, hogy egy példányát átvette. Ebben az esetben kell-e külön írásban tájékoztatni a munkavállalót?

Karrier

Munkavállaló és alvállalkozó egy személyben

Köthet-e a munkáltató vállalkozási szerződést saját, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalójával a munkaidőn kívüli, azonos vagy más jellegű munkavégzésre? Változik-e az ilyen második jogviszony megítélése, ha a munkavégzés a munkáltató eszközeinek bérbeadásával valósul meg?

euractiv.hu Karrier

Az európai liberálisok a munkavállalás szabadsága mellett

Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja (ALDE) szerdai frakcióülésén Szent-Iványi István (SZDSZ) előterjesztésére úgy határozott, hogy a március közepén esedékes plenáris ülésen szóbeli kérdéssel fordul a Tanácshoz és a Bizottsághoz az EU egyes új tagállamaiból érkező munkavállalókat sújtó átmeneti korlátozások ügyében. A kérdéseket plenáris vita - és a többi képviselőcsoport beleegyezésétől függően - határozat követi majd.

Vélemények

Félünk a szabadságtól

Amikor harminc éve, 20 évesen illegálisan Nyugaton maradtam, elképesztett, milyen sokszínű az élet. Hogy mennyi addig nem is sejtett szabadság vár rám: ha nyomaszt az élet, vigasztalhatom magam, füvezhetnék, szexelhetnék. A szabadságtól annyira megijedtem, hogy egy év után inkább hazaköltöztem (betegségem miatt megtehettem).

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett