szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Ecostat nagyvállalati, TOP-100 indexe kiegyensúlyozott fejlődést jelezve 54 százalékot mutat a februári és márciusi 55 százalék után, míg a kis- és középvállalati (kkv) index 50,9 százalékos értéke lassú, de folyamatos emelkedést tükröz a februári 48,6 illetve a márciusi 49,9 százalék után.

A hazai nagyvállalatok konjunktúra trendje a gazdasági teljesítmények javulására utal az utóbbi három negyed évben – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csütörtökön közzétett áprilisi felmérésében. A TOP-100 index tavaly áprilisban is 54 százalékon állt, azóta a pozitív tartománynak számító 51-55 százalék között ingadozik.

Erősödő optimizmus jellemzi 2006 második félévére a hazai multinacionális vállalatok gazdasági várakozásait. Október óta e vállalatcsoport saját helyzetét lényegesen kedvezőbben ítéli meg, mint a makrogazdaság lehetőségeit.

Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével számol a nagyvállalatok egyötöde, szinten maradásával több, mint kétharmada. A korábbinál kedvezőbb a külföldi kereslet megítélése, a jelenleginél gyengébb keresleti viszonyokkal egyetlen vállalkozás sem kalkulál. Élénkülő külpiaci keresletet vár a cégek 45, stabilitást 55 százaléka.

A felmérés szerint a cégek pénzügyi helyzete, likviditása stabil lesz a következő fél évben, pozíciói fennmaradásával számol 45 százalékuk, javulásban bízik egyharmaduk.

Az export-orientált nagyvállalatok rövid távú fejlesztési hajlandóságát összegző mutató az előző évi magas szintről áprilisban visszaesett53 százalékra. (Tavaly áprilisban 64 százalékon, októberben 68 százalékon állt az index.)

A havi indexek tendenciája hét hónapja csökken. A korábbinál gyengébb beruházási aktivitás hátterében – egyéb tényezők mellett – az állhat, hogy a rendelkezésre álló eszközpark minőségi és korszerűségi szempontból kielégítő. A pótlólagos fejlesztések nem igényelnek átfogó technikai megújítást a versenyben maradáshoz. A várható stabilizációs lépéseket a nagyvállalatok részben kivárásos üzleti stratégiával fogadják.

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe az elmúlt negyedévben javult, az áprilisi érték 50,9 százalékot tett ki, másfél év óta ez a legmagasabb szint. A cégcsoport pozitív várakozásai ismét túlsúlyba kerültek. A kis-és középvállalatok bizalmi indexének trendje egy éve folyamatosan emelkedik, november óta a havi mutatók az 50 százalékos határértékhez közeli, szűk sávban sűrűsödnek.

Saját vállalkozásuk fejlődésének rövid távú kilátásait a kis- és középvállalatok kedvezően ítélik meg. Helyzetét javulónak tartja a cégek 38 százaléka, stabilnak ítéli 41 százalékuk. A pesszimista előrejelzések aránya január óta folyamatosan csökken, mértéke legutóbb 21 százalék volt.

A kkv szektor elégedettségét jelzi, hogy a növekedés lehetőségével számoló vállalkozások aránya az előző évihez képest jelentősen emelkedett, 40 százalék. Az összes válaszadó egyharmada 5 százalék alatti, 8 százalékuk ennél dinamikusabb fejlődésben reménykedik. A hazai vállalkozások áprilisi előrejelzése szerint a cégek felének likviditási helyzete a következő félévben nem fog megváltozni, javuló likviditással a cégek 22 százaléka számol, rosszabbodástól 26 százalékuk tart.

A nagyvállalati szektorral ellentétben áprilisban a kkv-k beruházási szándéka kismértékben erősödött, fél éven belül 42 százalékuk tervezi technológiai fejlesztés indítását - áll az Ecostat felmérésében. A beruházási hajlandóság február óta mérsékelten javul, ezzel a korábbi csökkenő tendencia veszített meredekségéből. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya a februári szintre, 45 százalékra mérséklődött. Ebben szerepe van annak is, hogy a Széchenyi kártya hitelfelvételi plafonját 25 millió forintra emelték és beruházási célú felhasználását is lehetővé tették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ecostat: mélyponton a kkv konjunktúraindex

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent, a TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-index pedig 4 százalékponttal 50 százalékra mérséklődött - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.

MTI Gazdaság

Javuló nagyvállalati, kissé romló kkv index

Az Ecostat nagyvállalati, TOP-100 indexe a januári 51 százalékról februárban 55 százalékra emelkedett, míg a kis- és középvállalati (kkv) index a januári 50 százalékról februárra 48,6 százalékra csökkent - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet februári felmérésében.