szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nehezíti a külföldi építőipari cégek helyzetét a teherként rájuk háruló napidíj, illetve a devizaellátmány utáni járulék fizetése. Ezt ugyanis most 4 évre visszamenőleg követeli az APEH a vállalkozóktól, akiknek ez 300-500 millió forint közötti plusz költséget is jelenthet.

A külföldön - legtöbben Németországban - tevékenykedő építő vállalatok nyakába újabb teher került, most az APEH részéről - mondta Koji László a Németországi Vállalkozó Tagozat nevében.

Mintegy 250 céget érint az az ellenőrzés sorozat, amely ennyi vállalkozás ellehetetlenítésével járhat. Ez év elejéig, csak a Magyarországon és forintban fizetett munkabér után kellett adót és járulékot fizetni, amit külföldön és devizában kaptak a munkavállalók, azután a kinti szabályok szerint fizették a közterheket. Az APEH az év eleje óta a deviza ellátmány, a napidíj után is követeli a járulékot négy évre visszamenőleg, ami az e csoportba tartozó kis és közepes nagyságú cégeknél 300-500 millió forintot jelent - tette hozzá Koji László.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) közgyűlésén Tolnay Tibor, a szervezet elnöke elmondta, hogy a tavalyi növekedésnek köszönhetően az út- és autópályépítés vált az építőipar húzó ágazatává.
 
Az építésügy kormányzati helyzetét ugyanakkor kiemelt problémaként kezeli az ÉVOSZ, amely szerint a tárca nélküli miniszter alá besorolt Országos Lakás és Építésügyi Hivatal alkalmasabb az ágazat államigazgatási képviseletére, mint a korábbi szétszabdalt és alacsonyabb színtű megoldás.

Az építőiparban tevékenykedő 132 ezer alkalmazott 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg a 106 ezer forintos átlagkereset 6,5 százalékos növekedést jelentett. Az átlagkereset növekedése nem megfelelő, mivel ennyi pénzért nem adják a szülők építési szakmunkásnak a gyereküket - mondta Tolnay Tibor.

Márpedig az építőipar egyik nagy gondja a szakmunkásképzés, ami szorosan összefügg az épületek minőségével. A cégek milliárdokat fizetnek be szakképzésre a központi költségvetésbe, mert nem tudják maguk elkölteni, holott nagy szükségük lenne szakmunkásokra. Az elnök legfontosabb problémának a körbetartozást nevezte. Amit az állam "kitalált", az nem célravezető, mivel faktorálással nem lehet megállítani a körbetartozást. A faktorálás csak elismert követelésnél járható, márpedig a megrendelők nem ismerik el tartozásaikat. A PTK-ban szereplő feltétel nélkül lehívható bankgranciát pedig meg kellene szüntetni, mivel ez is gerjeszti a körbetartozást - tette hozzá a szervezet elnöke.

Tolnay Tibor közölte, hogy a közbeszerzési törvény módosítását is javasolni fogja az ÉVOSZ. A ma hatályos jogszabályt ugyanis az uniós direktíva előtt fogadta el a parlament. A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a 8 általánost végzett árnyékoló szerkezeti szerelő (ez csak nemrégiben lett szakma) 150-180 ezer nettó bért kereshet havonta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Feketelistán 100 ezer építőipari cég

Egységes építőipari követelés-nyilvántartó rendszer indításáról írt alá megállapodást a Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a céginformációs piacon sokéves tapasztalattal rendelkező Opten Informatikai Kft.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Értelmetlen a közbeszerzési törvény módosítása?

Hetek óta folynak az egyeztetések arról, hogy miként állítható meg a vírusként terjedő körbe-, másnéven lánctartozás? Mekkora az állam felelőssége a késedelmes kincstári kifizetések, s az elhúzódó peres eljárások által okozott tömeges csődökért? Miközben a szakemberek vitatják a kormány által időközben elfogadott csomag jelentőségét, a hvg.hu eddig ismeretlen megoldási javaslatokról értesült.

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben