szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Vészesen romlik a turisztikai területen tevékenykedő vállalatok jövedelmezősége...

Vészesen romlik a turisztikai területen tevékenykedő vállalatok jövedelmezősége – a mondat sokszor elhangzott, különösen nyár elején, amikor a szállásdíjat terhelő áfa kedvezményes kategóriába sorolása érdekében folyt a lobbizás. (A szakma ebben a háborúban nyert – az elmúlt évek csatározásaiban az idei volt első győzelem -: a szállásdíjat 18 százalékos forgalmi adó terheli júliustól, a korábbi 20 százalék helyett.) Arról azonban, hogy mit is jelent pontosan a nagyon rossz, s folyamatosan romló jövedelmezőség, nagyon kevés adat volt ismert. 

Sok szereplő
A turizmusban Magyarországon jellemzően kis cégek tevékenykednek, amely nagymértékben megnehezíti viszonylag átfogó statisztikák készítését. Ezer főnél többet foglalkoztató szállodai szolgáltató mindössze 3 található, s a 100-nál több alkalmazottal rendelkező vállalkozások száma is 31 volt 2008-ban. Az ötszáz legnagyobb árbevétellel rendelkező magyarországi társaság között egyetlen képviselője van a szállodaiparnak: a Danubius, s mindössze 28 olyan vállalkozás volt, amelynek árbevétele 2007-ben elérte az egy milliárd forintot.
A napokban a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről címmel összeállítást publikált, amelyben a témára vonatkozóan tényadatok is találhatóak. Igaz, egyelőre csak 2007-es összesítések állnak rendelkezésre, ám ez is több az eddigi információknál.

Közel 10 milliárdos veszteség

A turizmus két meghatározó ágazata – a szálláshely szolgáltatás, és a vendéglátás – 2007-ben összesen mintegy 750 milliárd forint árbevételt ért el, az ide sorolható cégek összesített eredménye pedig 9,1 milliárd forint veszteség volt. A vendéglátás összesített adata még üzemi szinten is negatív, a szálláshely szolgáltatásnál a pénzügyi eredménysoron szereplő adat vitte el a működési profitot. 

A két szakágban tevékenykedő cégek összesen 1-1 milliárd forint társasági adót fizettek be 2007-ben. Ez azt jelenti, hogy a nyereséges cégek összesített eredménye sem sokkal haladta meg a 5,5-5,5 milliárd forintot, azaz a szálláshely szolgáltatás terén valamivel több mint 6, a vendéglátásban pedig közel 14 milliárd forintnyi veszteség keletkezett a vállalkozásoknál.

Szálláshely szolgáltatás és vendéglátás, 2007 (milliárd forint)
Szálláshely szolgáltatás Vendéglátás
Árbevétel207,4541,5
Ráfordítások221,4550,1
Üzemi eredmény9,6-5,4
Pénzügyi eredmény-9,7-2,1
Vállalkozási eredmény-0,6 -8,5
Adó (társasági adóbefizetés)1,11,0

Tény – különösen a vendéglátásban –, hogy még ma is viszonylag kiterjedt a szürkegazdaság szerepe, bár ennek mérséklése érdekében a szakma és az állami intézmények közös szerepvállalásával sok minden történt. Ennek figyelembe vételével is kiábrándítóak azonban a tények, s a helyzet azóta semmivel sem lett jobb.

Most jön csak a feketeleves

A szálláshely szolgáltatás terén már 2008-ban enyhe további jövedelmezőségromlás volt megfigyelhető. (A vendéglátás terén bekövetkező változások modellezéséhez nem áll rendelkezésre viszonyító adat.) A forgalom ugyan (elsősorban a belföldi utazások élénkülésének eredményeképp) némileg emelkedett, ám a kapacitásbővülés üteme ennél gyorsabb volt.

Kapacitások
Tavaly 81 új szálloda nyílt Magyarországon, összesen 3117 szobával, s 9 egység szüntette meg a tevékenységét. Az új hotelek közül 2 öt-, 24 négy-, 44 három-, 8 két-, illetve 3 egycsillagos. Az új házak közül 10 wellness-, egy pedig gyógyszálloda. A turisztikai főidényben 2008-ban 875 szálloda működött, 51 ezer szobával, 116 ezer férőhellyel.
A nettó revpar, azaz az egy szállodai szobára jutó nettó árbevétel a szállodáknál 2,4 százalékkal romlott az előző évi adatokhoz képest: a 2007-es 6203 forint után 2008-ban 6053 forint volt. A kiadások alakulásáról annyi tudható, hogy a foglalkoztatottak száma érdemben nem változott (szálláshely szolgáltatás és vendéglátás együtt 156 ezerről 157 ezerre nőtt), s az átlagkeresetek a két szakágban nominálisan 9 százalékkal emelkedtek.

Az idén az utasforgalom drasztikus csökkenésével párhuzamosan az elmúlt évekhez hasonló ütemű kapacitásbővülésre lehet számítani. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az első félévben 14 (külföldi), illetve 9 (belföldi) százalékkal, a bruttó bevétel folyó áron 11 százalékkal csökkent az előző évi adatokhoz képest. Ugyanakkor a gazdasági válság előtt indított szálloda beruházások jelentős része 2008-2010 között fejeződik be; az idén is várhatóan a tavalyihoz hasonló mértékben bővül a férőhelyek száma. A Magyar Szállodaszövetségnek még az első félévben elkészített becslései szerint ezeket figyelembe véve az idén a revpar (azaz az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel) 15-20 százalékkal zuhanhat.

Szállodabezárások, csődök

Visszakanyarodva a 2007-es adatokhoz, a feltételek romlásának eredményeként nem elképzelhetetlen, hogy 2009-re a szállodai szolgáltatók összesített adatai akár már üzemi szinten is veszteséget mutatnak majd, esetenként a működés finanszírozása is gondot okozhat. Figyelembe véve azt is, hogy a területen tevékenykedő cégek masszív, becslések szerint 1000 milliárd forint körüli hitelállománnyal rendelkeznek, 2009 vízválasztó lehet: szállodabezárások, csődök időszaka jöhet.

Ecoline
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Brüsszel 72,5 milliárd forintot küld Magyarországnak kedden

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert