szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Járulékkedvezmény jár annak a munkáltatónak, aki megoldja a gyesen, illetve gyeden lévő munkavállalója részmunkaidős helyettesítését. A munkaviszony időtartama legalább 1 év kell, hogy legyen. További feltételek, jogszabályváltozások.

A kisgyermekes anyák foglalkoztatását hivatott  elősegíteni az az új előírás, miszerint  2011 januártól 7 százalékos járulékkedvezményt vehet igénybe az a munkáltató, aki részmunkaidőben alkalmaz munkavállalót azért hogy így helyettesítse gyesen-gyeden lévő dolgozóit, olvasható a HVG TB 2011 különszámában. A gyakorlatban tehát 27 százalékos tb-járulék helyett 20 százalékot kell fizetnie Ez tartalmaz 18 százalék nyugdíj-biztosítási, 1 százalék természetbeni egészségbiztosítási, 0,3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási és 0,7 százalék munkaerőpiaci járulékot.

Ahhoz, hogy a munkaadó igénybe vehesse a járulékkedvezményt, az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

 - a gyesen-gyeden lévő dolgozója helyére fel kell vennie több munkavállalót és heti 20-20 órában alkalmazni őket a távollévőével azonos vagy legalább hasonló munkakörben
-  gyes-gyedről visszatérő dolgozója mellett alkalmaznia kell heti 20-20 órában azt a dolgozót is, aki őt  a távolléte alatt helyettesítette 

A kedvezmény további feltétele, hogy a munkaviszony mindkét esetben legalább egy évig tartson, de járulékkedvezményt legfeljebb három évig és maximum a minimálbér kétszereséig (2011-ben 156 ezer forint) lehet érvényesíteni. A részmunkaidős foglalkoztatási kedvezmény csak 2010 december 31. után létesített munkaviszony után vehető igénybe.

TB 2011 különszám
Ha kíváncsi, milyen további, foglalkoztatással kapcsolatos, szabályok változtak, elolvashatja a HVG TB 2011 különszámában. Amennyiben azt szeretné tudni, hogy a jelenlegi előírások alapján, milyen ellátásra (nyugdíjra, rokkantnyugdíjra, hozzátartozói ellátásokra) számíthatnak a magán-nyugdíjpénztári tagságukat megtartók. Vagy mondjuk kíváncsi arra, hogy, mi a módja  a reálhozam és a tagdíj-kiegészítés felhasználásának és melyek az adóvisszatérítési szabályok önkéntes nyugdíjpénztári átutalás esetén, jelentkezzen most a HVG TB 2011 konferenciájára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!