szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ősztől már az átalakított szakmunkásképzési rendszerben tanulhatnak a hazai fiatalok. A gyakorlati képzést segítő új tananyagot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) állította össze, s szeptember elsejétől 46 szakma oktatásában alkalmazzák majd. A változásokat azzal indokolják, hogy a 28 fizikai szakma esetében a nyolc osztályra épülő három éves szakmunkásképzés az eddigieknél sokkal több gyakorlatot ír elő.

Bő fél évvel ezelőtt született a megállapodás a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között a hazai szakmunkásképzés átalakításáról, amely a Fidesz egyik legnagyobb vállalását: tíz év alatt egymillió munkahely teremtését hivatott elősegíteni. Azt a felek is megfogalmazták, hogy ehhez nélkülözhetetlen a szakmunkásképzés reformja, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a jelenleg az Európai Unióban a legalacsonyabb, hazai foglalkoztatási szint emelkedjen. Mint ismert, Magyarországon a 15 és 64 év közötti korosztályban mindössze 55 százalékos a foglalkoztatottság, az EU-ban az arány 65, az USA-ban 75, Kínában pedig 85 százalékos. A kormány az egymillió munkahely megteremtésével kívánja elérni el a 65 százalékos foglalkoztatást.

Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, az MKIK elnöke tavaly novemberben öt fő csapásirányban állapodott meg. Ezek között az első szerint ezerről kétezerre kívánják emelni a gyakorlati órák számát a képzésben, második a gyakorlatigényes szakmákban hároméves szakmunkásképzési modell indítása, míg harmadikként a szakmunkások már 17 éves koruktól dolgozhatnának. Negyedik célként, a középfokú oktatásban részt vevők körében 35 százalékára kívánják növelni a szakmunkásképzősök arányát, míg a megállapodás ötödik pontjának keretében újabb gyakorlatigényes szakképesítés kerül az MKIK égisze alá.

A változásoknak számos kritikusa van. A szakmunkásképzés erőltetését a régi, kádárista oktatási modellhez való visszatérésként minősítik. A gyakorlatorientáltságot a munkaadói érdekek értelmetlen kiszolgálásának tartják, mondván, ha egy cég speciális ismereteket követel dolgozóitól, maga fizesse meg inkább a költségeit, és ne az állam állja. A 17 évesek munkára fogását pedig számos nemzetközi egyezmény tiltja.

Mindezek a bírálatok egyelőre a kormányt nem zavarják, és szeptembertől gyakorlatilag a teljes megállapodást megvalósítja.

Parragh László, az MKIK elnöke bejelentése szerint az ősszel induló tanévtől 46 szakmából 28 fizikai szakma esetében lehetővé válik a nyolc osztályra épülő, három éves szakmunkásképzés bevezetése. A kamara legalább tíz éve szajkózza ezt. Az elnök a hét végén az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a 28 szakma esetében egyértelműen a német típusú, duális képzés felé mozdították a szakmunkásképző rendszert. A gyakorlati képzések számát 50 százalékkal megnövelik, így például 1100-ról 1600-ra emelik a három éves szakmunkásképzési rendszerben a gyakorlati órák számát. A kötelező nyári szakmai gyakorlatot 300 órára duzzasztják; amivel a tanulók összesen majd 1903 órát töltenek el a három év alatt gyakorlati képzéssel, és ennek a súlypontját is a vállalati üzemi szférára helyezték. Magyarán, a nebulók a közismereti tantárgyakból jóval kevesebbet kapnak. Változás az is, hogy a kamara által kidolgozott szakmunkásképzési rendszerben a szakmai záróvizsga időtartama maximum két nap lehet a korábbi kettő-öt helyett, aminek lehet, hogy a gyerekek is örülnek majd.

A duális képzés legfontosabb eleme, hogy a vállalatoknál folyik majd a gyakorlati képzés jelentős része – emelte ki a kamarai elnök. Ha ez így történne, megfordulna a rendszerváltás utáni trend, amelynek köszönhetően a diákok egyre nehezebben találtak maguknak gyakorló helyeket. Az MKIK új tananyaga szerint a 9. évfolyamban még az iskolai tanműhelyben lesz a gyakorlati oktatás, a 10-11. évfolyamos szakmunkástanulók azonban már a vállalkozásokhoz mennek gyakorlati oktatásra tanulói szerződéssel.

A kamara számítása szerint a szakképzésbe belépők közül hat-hétezren a nyolc osztályra épülő három éves duális képzésben vesznek részt szeptember elsejétől. Az MKIK úgy kalkulál, hogy az új rendszerben végzők elhelyezkedési mutatói javulni fognak, csökken a lemorzsolódás, de még a kimaradók is rendelkezni fognak némi szakmai tudással. Az iskolarendszerben is a kapacitások átrendezése várható, a gyorsabban reagáló szakiskolák pedig egyértelmű nyertesei lehetnek a folyamatnak – értékelte Parragh a bejelentett intézkedések várható hatását.

©

A kamarai elnök jelezte: pillanatnyilag 9000 cég vesz részt a szakképzésben. A cégek hozzáállása felemás: egyrészt nyitottak és várják a tanulókat, másrészt további kedvezményeket tartanak szükségesnek a tanulók foglalkoztatásához. Végig kell gondolni, hogy a cégek érdekeltségét hogyan lehetne növelni a szakmunkástanulók gyakorlati képzésében, hiszen a jól működő rendszerhez mintegy 20 ezer cégre van szükség.

Parragh szerint a következő jelentős kamarai feladat az lesz, hogy a felnőttképzésben is a munkaerőpiac igényeihez igazítsák a szakképzést. Ez elengedhetetlen a szabad munkaerő munkába állításához, jelenleg 700-800 ezer főnyi szakképzetlen munkaerőnek kellene szakmatanulási lehetőséget biztosítani - hangsúlyozta az MKIK elnöke.

Tény, hogy Magyarországon a munkanélküliek és az inaktívak között 900 ezer a szakmunkás. A hatékonyabb szakmunkásképzés, továbbá az átképzések sokat segíthetnének az ő elhelyezkedésükben is.  Mindenesetre a reálszférát képviselő MKIK, s rajta keresztül a felhasználók, azaz a vállalkozások most az eddiginél nagyobb beleszólást kapnak a képzés alakításába -  így fest a kincstárian optimista jövőkép .

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog