szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy meg nem nevezett görögországi vállalat tíz óriási konténerszállító hajóra adott megrendelést a koreai Hyundai Heavy Industriesnek, a világ legnagyobb hajógyártójának. Az 1,2 milliárd dollár értékű ügylet az iparág idei legnagyobb megrendelése, de így is csak enyhíteni tadja az év eleji veszteségeket.

Az 1,2 milliárd dolláros vásárlás a legnagyobb idei üzlet az ágazatban, de még így sem tudja pótolni az év elején elmaradt megrendeléseket. A Hyundai Heavy idén eddig mindössze 6,13 milliárd dollár értékben bővítette megrendelésállományát − beleértve ebbe a legutóbbi ügyletet is −, ami igen szerény a 24 milliárdos éves tervhez képest − írja a Napi Gazdaság Online. Tavaly 20,1 milliárd dollár értékben jelezték vásárlási szándékukat a cégnél a hajótulajdonosok. A konténerhajók egyenként 13 800 TEU-t (húszlábas − hatméteres − konténernek megfelelő doboz) képesek szállítani. A hajókat 2013 és 2014 második fele között szállítják le.

Az üzlet illik abba a trendbe, amelyben a világ teherhajózási társaságai egyre nagyobb konténerszállítókra cserélik le flottájukat. Ezek ugyanis, figyelembe véve az üzemanyagok csaknem 40 százalékos drágulását az elmúlt két évben, költséghatékonyabbak elődeiknél. A dán A. P. Moeller-Maersk A/S, a világ legnagyobb tengeri konténerfuvarozója 20, egyenként 18 ezer konténer szállítására alkalmas hajót rendelt, amelyek segítségével várakozásai szerint 26 százalékkal mérsékelheti az egy dobozra eső szállítási költséget. A tengeri konténerszállítási megbízások 72 százalékát legalább 8000 doboz továbbítására alkalmas hajókkal teljesítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!