szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bő tíz év óta húzódik az egyre rosszabb állapotban lévő egyik Kodály köröndi palota rekonstrukciója, ezalatt a ház fele-harmada szinte lakhatatlanná vált, a többi csaknem életveszélyessé. Mindez azért, mert egy offshore társaság – amely a palota 25 százalékos tulajdonosa – saját felújítási terveit akarja keresztülverni, s amíg ez nem sikerül, blokkolja a több mint tízéves szerződés módosítását, illetve felbontását. Nyomozott az Átlátszo.hu

A lepusztult lakóházakra jellemző szerződést kötött 2000-ben a VI. kerületi önkormányzat az Arnon Epschtein vezette Király utca 20. Alfa 1. Kft.-vel az Andrássy út 83-85. alatti épület felújításáról. Azaz a tető, valamint meghatározott ingatlanhányad tulajdoni, illetve használati jogának átengedése fejében felújítást vállal a befektető. Kezdetben többnyire minden a terveknek megfelelően alakult, az építési engedélyt 2002-ben ki is adták, akkor azonban a helyhatósági választások eredménye nyomán leállt a projekt. Később egy másik – de hasonló tulajdoni hátterű – társaság vette át a beruházást.

Az új érdekelt cég története bővelkedik az érdekes csavarokban, ezt részletesen taglalja az Átlátszo.hu cikke.

A munkálatok 2007-ben megkezdődtek ugyan, de leginkább a ház értékeinek széthordásában ki is merültek, majd levonult a generálkivitelező, a palota meg azóta kibontott födémmel és harmadik emelettel ázik és pusztul. A Műemlékvédelem a lakók kérésére kötelezte a projektcéget az életveszélyessé vált kémények kijavítására. A munka elkészült, a kémények védett majolika részei viszont ugyancsak eltűntek.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy