szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tokaj zárt borvidék lesz, ami annyit jelent, hogy a jövőben tokaji borként csak azok a borok hozhatók forgalomba, amelyek nemcsak a borvidéken termelt szőlőből készültek, hanem helyben, azaz a tokaji borvidéken is palackoztak.

A szakminisztérium és a helyi hegyközség arról egyeztet, hogy milyen részletes feltételek mellett lehet zárt borvidékké tenni Tokajt – mondta Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa egy, a tárca által szervezett borászati háttérbeszélgetésen Balatonfüreden. Ez azt jelenti, hogy a jövőben csak a borvidéken palackozott borok hozhatóak majd tokaji borként forgalomba. Az intézkedésre a nemzetközi piacon legismertebb hazai borvidék rangjának, a minőségi borok értékesítési lehetőségeinek megóvása, illetve a szigorú nyomon követhetőség biztosítása érdekében van szükség a miniszteri biztos szerint.

Az utóbbi időben ugyanis elterjedt gyakorlat lett, hogy a borvidéken termett szőlő értékesítése után abból más borvidék felvásárlói készítettek és forgalmaztak tokaji bort, sokszor a helyi borászok termékeinél sokkal olcsóbb áron – írja a Napi Gazdaság Online. A miniszteri biztos szerint jelenleg azt vizsgálják, hogy hogyan egyeztethetőek össze a prémium kategóriás termékeket előállítók, illetve a csak szőlőtermeléssel foglalkozó kisebb szereplők érdekei – vagyis a máshonnan érkező felvásárlók számára való értékesítés eddigi lehetőségével mi legyen.

A jelentősebb saját területről szüretelt szőlőből minőségi, eredetvédett bort előállító pincészetek mellett ugyanis sok kistermelő is tevékenykedik a borvidéken, akik saját bort legfeljebb saját fogyasztásra állítanak elő, és elsősorban a szőlő értékesítéséből élnek.

További részletek itt olvashatók.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!