szerző:
hvg.hu

Géndiagnosztikai tesztek készítésével foglalkozó cégek mutatkoznak be a mai Kairos Talks-on.

Ma már több diagnosztikai cég is foglalkozik genetikai tesztek elkészítésével. Ilyenek például a rosszindulatú daganatok azonosítására szolgáló vizsgálatok. A rákos megbetegedések kezelésében egyre nagyobb hangsúlyt kap olyan szerek használata, amelyek célzottan, daganatos sejetek egyes molekuláris típusára hatnak. Ezeket a típusokat pedig genetikai hibák, mutációk alapján lehet meghatározni molekuláris diagnosztikai tesztek segítségével.

Van, hogy preventíven, bizonyos daganattípusok kialakulását valószínűsíthetik bizonyos genetikai hibák azonosításával. Ilyen például Angelina Jolie esete is, amikoris kiderült, hogy olyan genetikai elváltozást hordoz, ami valószínűsíti a mellrák kialakulásást. Mivel a színésznő családjában már előfordult ez a betegség, ő úgy döntött, eltávolíttatja mindkét emlőjét. Ez nem azt jelenti, hogy minden nőnek meg kell hoznia hasonló döntést hasonló esetben, viszont kiválóan szemlélteti azt a dilemmát, amivel ma a klinikai genetika és genomika területén szembesülünk. Ma Magyarországon ilyen labor például a KPS, Pentacore laboratórium vagy a Nagy Gén Diagnosztika.

A fejléc szövege

Amikor 1953-ban Crick és Watson felállították a DNS molekulák modelljét, a mindennapi diagnosztikában és terápiában való felhasználásuk is elérhető távolságba került. Azóta a genetikai, genomikai, molekuláris biológiai folyamatok tanulmányozása, ezek szabályozása került az orvostudományi kutatások fókuszába. Az 1970-es években Frederick Sanger fejlesztette ki az első DNS-szekvenálási technikát, a későbbiekben tökéletesített láncterminációs módszert, amiért 1980-ban Nobel-díjat kapott. Az ezredfordulót követően megjelentek következő generációs szekvenálási technológiák (Next Generation Sequencing, továbbiakban NGS), ahol sok DNS szálon párhuzamosan folyik a DNS bázisaninak azonosítása, amelynek köszönhetően jóval több mintát lehet feldolgozni rövidebb idő alatt.

A prenatalis (a magzat születése előtti) diagnosztika területén ugrásszerű változást okozott az a genetikai felfedezés, hogy az anyai vérben már az 5. héttől megtalálhatók a magzat DNS-ének töredékei. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy elkerüljük azokat az invazív vizsgálatokat, amelyek esetlegesen vetéléshez vezethetnek. Jelenleg a nagyobb régiót érintő genetikai hibák, például kromoszómamutációk  (ilyen például a Down-kór) azonosítása folyik kereskedelmi szinten anyai vérben a már korábban említett NGS technológiával, de a paletta folyamatosan bővül. Mivel szabadalmi védelem alatt áll, jelenleg a mintafeldolgozást nem végzik Magyarországon, de magyar forgalmazók már elérhetővé teszik az ilyen tesztek elvégzését is.

A klinikai felhasználhatóság szempontjából genetika és genomika fejlődésével  lépést kell tartania az informatikai megoldásoknak, amely az IT és a biológia igen érdekes és sajátos kihívásokkal rendelkező területe, illetve az orvosi etikának, amely számos és igen kényes kérdést kell megválaszolnia. A biotechnológia és a személyre szabott orvoslás trendjeit a ma (június 26-án) megrendezendő Kairos Talks is nagyító alá helyezi, ahol vendégelőadó a Nagy Gén Diagnosztika ügyvezető igazgatója, Nagy Zsolt és Róna Péter a Hand-in Scan ügyvezető igazgatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!